Καλτσούνια Χανιώτικα



Μια συνταγή της κυρίας Tzela Antonopoulou για ΚΑΛΤΣΟΥΝΙΑ ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Καλτσούνια Χανιώτικα

Ένα υπέροχο παραδοσιακό έδεσμα που δεν λείπει ποτέ από το Κρητικό τραπέζι!!!!
Πλέον είναι και το δικό μου αγαπημένο !!!!

Υλικά για τη γέμιση
500 γρ ξινομυζήθρα
250 γρ ανθότυρο
250 γρ τυρομαλαμα
2 αβγά
4-5 φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα

Για το φύλλο
1 γιαουρτάκι κατσικίσιο ή πρόβειο 220 γρ
3 σφηνάκια ελαιόλαδο
1 σφηνάκι τσικουδιά
1/2 κ.γ αλάτι
1 1/2 ποτήρι χλιαρό νερό
1 κιλό αλεύρι
1 αβγό με λίγες σταγόνες νερό για το άλλειμμα
Σουσάμι για πασπάλισμα

Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το ζυμαρακι.
Σε ένα μπολ ανακατεύω το γιαούρτι μου αρχικά με το σύρμα , προσθέτω το νερό ,την τσικουδιά, το λάδι , το αλάτι και ανακατεύω καλά.
Προσθέτω σταδιακά το αλεύρι μου και ζυμώνω έως ότου έχω μια ζύμη εύπλαστη και ελαστική.
Αφήνω σκεπασμένη να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
Ετοιμάζω τη γέμιση.
Σε ένα άλλο μπολ σπάμε τα τυριά με το πιρούνι και τρίβουμε το τυρομαμαλα.
Προσθέτω τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα και το δυόσμο και ανακατεύω να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Χωρίζω το ζυμαρακι μου σε 6 μπαλίτσες και ανοίγω φύλλα λεπτά.
Στη συνέχεια κόβω δίσκους με ένα πιατάκι του ελληνικού καφέ ή με ένα κουπ πατ.
Στο κέντρο κάθε δίσκου βάζω μια γενναία κουταλιά του γλυκού γέμιση και κλείνω σε φάκελο.
Περνάω όλα τα καλτσούνια με αβγό και πασπαλίζω με σουσάμι.
(Σε αυτή τη φάση μπορώ να φυλάξω σε αλουμινένια ταψάκια στην κατάψυξη βάζοντας ενδιάμεσα στα καλτσούνια λαδόκολλα για να μην κολλήσουν μεταξύ τους) .
Ψήνω σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 για 25 λεπτά περίπου.
Ξινομυζήθρα και τυρομαλαμα θα βρείτε στα ψυγεία του Βασιλόπουλου.
Μπορείτε να παραλείψετε το τυρομαλαμα αν δεν βρείτε (δεν βρίσκω πάντα)!!!