
Μια απίστευτα νόστιμη πίτα που συνδυάζει τη γεύση των μανιταριών με τυριά, αλλαντικά και την τραγανή υφή της σφολιάτας. Εύκολη και εντυπωσιακή, ιδανική για όλες τις περιστάσεις!
Υλικά
- 2 φύλλα σφολιάτας
- 2 κονσέρβες μανιτάρια (στραγγισμένα και ψιλοκομμένα)
- 2 κόκκινες πιπεριές, ψιλοκομμένες
- 100 γρ. πάριζα, κομμένη σε κύβους
- 100 γρ. μπέικον καπνιστό, ψιλοκομμένο
- 500 γρ. τυρί γκούντα και ένταμ, τριμμένα
- Σουσάμι για πασπάλισμα
- 1 αυγό χτυπημένο ή λίγο γάλα για άλειμμα
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τα μανιτάρια, τις πιπεριές, την πάριζα, το μπέικον και τα τριμμένα τυριά. Η γέμιση είναι έτοιμη.
- Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο σφολιάτας σε έναν πάγκο εργασίας.
- Στο κέντρο του φύλλου απλώνουμε κάθετα τη μισή γέμιση, αφήνοντας περιθώριο στις άκρες.
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε τις άκρες της σφολιάτας, από τις δύο πλευρές της γέμισης, σε λωρίδες πάχους ενός δαχτύλου.
- Σταυρώνουμε τις λωρίδες εναλλάξ πάνω από τη γέμιση, δημιουργώντας μια πλεξούδα.
- Αλείφουμε την επιφάνεια της πλεξούδας με το χτυπημένο αυγό ή το γάλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και την υπόλοιπη γέμιση.
- Ψήνουμε τις πλεξούδες σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C μέχρι να ροδίσουν και να αποκτήσουν τραγανή υφή (περίπου 20-25 λεπτά).
- Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς πριν τις κόψουμε και σερβίρουμε ζεστές.
Δημιουργός συνταγής: Katerina Mazonaki
