Μελομακάρονα


Μια συνταγή της κυρίας Μαίρης Καπνίση για ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ από την ομάδα στο Facebook ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ!


Μελομακάρονα

Και του χρόνου φίλοι και φίλες μου!!!! Χρόνια πολλά υγιή κι ευτυχισμένα !!!
Καλές γιορτές!!!!

Υλικά
3 φλυτζανες λάδι
1 φλυτζανα ζάχαρη
1/2 φλυτζανα χυμό πορτοκαλιού
και ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1/2 φλυτζανα κονιάκ
1κ.γ σόδα
1/2 κ. γ γαρύφαλλο
1κ.γ κανέλα
λίγο αλάτι
9 φλυτζανες αλεύρι Αλλατίνη
Δύο κ.γ μπέικιν πάουντερ



Εκτέλεση:
Καίμε το λάδι με την φλούδα ενός μήλου και ενός πορτοκαλιού έως ότου μαυρίσουν τις αφαιρούμε και αφήνουμε το λάδι να κρυώσει όχι τελείως το θέλουμε λίγο χλιαρό ρίχνομαι την ζάχαρη και χτυπάμε λίγο να λιώσει με το μίξερ χειρός.
Σιγά σιγά τα υπόλοιπα υλικά.
Το χυμό πορτοκαλιού με την σόδα να αφρίσει το αλεύρι λίγο λίγο και ζυμώνομαι ελαφρά με το χέρι. Η ζύμη να είναι μαλακή.
Παίρνω ζύμη σαν ένα καρύδι πλάθω στενόμακρα σε λαμαρίνα με λαδόκολλα και πατώ με πιρουνάκι κάνω δηλαδή τις τρυπίτσες να κρατήσει το καρύδι μετά στο σιρόπαρισμα.
Ψήσιμο στους 170°

Σιρόπι
2 φλυτζάνες ζάχαρη
2 φλυτζάνες νερό
1 ξυλάκι κανέλα
1 φλυτζάνα μέλι

Αφότου βράσει η ζάχαρη με το νερό 5 λεπτά, και ρίχνω το μέλι ξαφρίζω και σβήνω. Διατηρώ το σιρόπι καυτό.
Κρύα τα μελομακάρονα καυτό το σιρόπι βουτάω δέκα δέκα αφήνω 2 λεπτά ανάποδο γυρίζοντας με την τρυπητή κουτάλα βγάζω και αμέσως καρύδι και κανέλα.
Έκανα δυόμιση δόσεις!