
ΧΑΤΣΑΠΟΥΡΙ (ΤΥΡΟΠΙΤΑ) ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ
Αυτή η παραδοσιακή γεωργιανή συνταγή για χατσαπούρι είναι μια νόστιμη τυρόπιτα που τηγανίζεται, προσφέροντας μια μοναδική γεύση. Ιδανική για πρωινό, μεσημεριανό ή σνακ, θα γίνει σίγουρα αγαπημένη σας!
Υλικά (για 6 τυρόπιτες)
Ζύμη:- 600-700 γρ. αλεύρι
- 300 γρ. γάλα
- 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- 2 αυγά
- 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 10 γρ. ξηρή μαγιά
Γέμιση:
- 300 γρ. φέτα
- 200 γρ. ανθότυρο
- 200 γρ. κίτρινο τυρί (γκούντα ή ένταμ), τριμμένο
Επιπλέον:
- 50-100 γρ. βούτυρο, για επάλειψη
Εκτέλεση:
Ζύμη:- Σε ένα μπολ, ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να γίνει χλιαρό.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαγιά. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν.
- Προσθέτουμε τα αυγά και το αλεύρι. Ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.
- Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και να μην κολλάει στα χέρια.
- Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 1-2 ώρες) ή σε προθερμασμένο φούρνο στους 40°C για 20-30 λεπτά.
- Σε ένα μπολ, λιώνουμε τη φέτα και το ανθότυρο με ένα πιρούνι.
- Προσθέτουμε το τριμμένο κίτρινο τυρί και ανακατεύουμε καλά.
- Χωρίζουμε τη γέμιση σε 6 ίσα μέρη και πλάθουμε κάθε μέρος σε μπαλάκι.
- Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, την χωρίζουμε σε 6 ίσα μέρη.
- Ανοίγουμε κάθε μέρος σε μικρή πίτα με τις παλάμες μας.
- Τοποθετούμε ένα μπαλάκι γέμισης στο κέντρο κάθε πίτας και μαζεύουμε τη ζύμη γύρω από τη γέμιση, σχηματίζοντας μια μπάλα.
- Αναποδογυρίζουμε τη μπάλα, βάζουμε λίγο αλεύρι και την ανοίγουμε ξανά σε πίτα διαμέτρου περίπου 23 εκ. χρησιμοποιώντας τις παλάμες μας.
- Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε κάθε πίτα χωρίς λάδι ή βούτυρο, με κλειστό καπάκι, για 3-5 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν.
- Μόλις οι πίτες είναι έτοιμες, τις αλείφουμε με βούτυρο και από τις δύο πλευρές.
- Αφήνουμε τις πίτες να κρυώσουν για 7-10 λεπτά και τις κόβουμε είτε στη μέση είτε σε τέσσερα κομμάτια.