Μεσολογγίτικο λαδορεβανί



Μια συνταγή της κυρίας Ρουλας Λυρου για ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΙΚΟ ΛΑΔΟΡΕΒΑΝΙ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Μεσολογγίτικο λαδορεβανί

Το... "ριβανί" μας...
Αυτο το απλό γλυκακι ειναι παρών σε ολες τις μεγαλες νηστείες! 
Αυτη την περιοδο το φτιαχνουμε (μαζι με το χαλβα και τα κατημερια) για να τιμησουμε το πρωτο φρεσκο λαδακι.

Θα χρειαστούμε:
5 ποτήρια νερό
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι - λεμόνι
1 κιλό ζάχαρη
2 ποτήρια νερού, σχεδόν ελαιόλαδο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι
3 βανίλιες
λίγα ασπρισμένα αμύγδαλα
1/2 κιλό σιμιγδάλι χοντρό
1/2 κιλό σιμιγδάλι ψιλό
3 κ.σ. αλεύρι

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα 6 πρώτα υλικά και αφήνουμε να βράσουν και να λιώσει η ζάχαρη.
Ανακατεύουμε σε μπολ τα σιμιγδάλια με το αλεύρι.
Μόλις βράσουν τα υλικά στην κατσαρόλα, ρίχνουμε βροχηδόν τα σιμιγδάλια ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
Είναι έτοιμο όταν το μείγμα ξεκολλά από την κουτάλα, δηλαδή σε 3 - 4 λεπτά.
Αδειάζουμε σε λαδωμένο ταψί Νο36.
Το στρώνουμε όμορφα, κόβουμε κομμάτια σε σχήμα ρόμβου και τοποθετούμε τα αμύγδαλα σε κάθε κομμάτι.
Ψήνουμε για 1 ώρα, στους 220 βαθμούς περίπου, να ροδίσει.
Αν θέλουμε όταν κρυώσει πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα.