
ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΨΩΜΑΚΙ
Λαχταριστό ψωμάκι που μου αρέσει πολύ για γιορτές και όχι μόνο, το φτιάχνω συνέχεια γιατί είναι πολύ αφράτο και νόστιμο.
ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε 1 1/2 φλιτζ χλιαρό νερό, 2 κ.γ ζάχαρη, 1 φακελάκι μαγιά, ανακατεύουμε. Προσθέτουμε 1 κ.σ. μαλακό βούτυρο και ένα φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 1 κ.γ αλάτι.
- Ανακατεύουμε και ρίχνουμε σε δόσεις ακόμα 3 φλιτζάνι αλεύρι περίπου.
- Συνεχίσουμε να ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα 10 λεπτά.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη και αφήνουμε σε σβηστό φούρνο, προθερμασμένο στους 50 βαθμούς, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Πατάμε να ξεφουσκώσει και χωρίζουμε 1/4 της ζύμης.
- Την υπόλοιπη ζύμη την πλάθουμε σε 5 μπάλες τις οποίες τις τοποθετούμε σε ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα σε σχήμα μαργαρίτας.
- Με τη ζύμη που κρατήσαμε φτιάχνουμε 5 στριφτά κορδόνια τα οποία τοποθετούμε επάνω στις ενώσεις.
- Αλείφουμε με λίγο κρόκο αυγών τα σημεία επαφής για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο.
- Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει.
- Μετά αλείφουμε με κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε με σουσάμι, μαυροκούκι καρύδια και φουντούκια.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς για 20 - 25 λεπτά.