Αφράτα Ποντιακά Πιροσκί με πατάτα



Μια συνταγή της κυρίας Daphne Toutiou για ΑΦΡΑΤΑ ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΠΙΡΟΣΚΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΑ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ


Αφράτα Ποντιακά Πιροσκί με πατάτα

Αν έχεις Πόντια πεθερά μαθαίνεις και τις Ποντιακές νοστιμιές!

Υλικά για τη ζύμη
1,5 κούπα του νες καφέ χλιαρό νερό
600 με 700 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ίσως και περισσότερο)
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1,5 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.σ. ξύδι

Ανακατεύω σε μπολ με κουτάλι όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και το αλάτι.
Προσθέτω σιγά - σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας με το κουτάλι μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται ζύμη.
Τότε προσθέτω το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι πάλι σιγά - σιγα και ζυμώνω μέχρι να έχω μια ωραία ζύμη όχι πολύ σκληρή αλλά ούτε και πολύ μαλακή.
Αφήνω στην άκρη περίπου 1 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.
Βράζω 4 μεγάλες πατάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κομματάκια, σε νερό με λίγο αλάτι και λίγο ξύδι.
Τσιγαρίζω ένα ξερό κρεμμύδι και 3 φρέσκα κρεμμυδάκια σε λίγο ελαιόλαδο.
Το προσθέτω στις πατάτες μαζί με 1 φλ. τσαγιού από το νερό που έβρασαν οι πατάτες, αλάτι, μπόλικο μαύρο πιπέρι, 1 γεμάτη κ.σ. μαϊντανό και 1 γεμάτη κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένα, μερικές κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύω πατώντας με το πηρούνι να λιώσουν οι πατάτες αλλά όχι εντελώς, να υπάρχουν και μικρά κομματάκια.
Μόλις ετοιμαστεί η ζύμη, με λαδωμένα χέρια κόβω μπαλίτσες τις οποίες ανοίγω με τα χέρια, προσθέτω 1 κ.σ. γέμιση και κλείνω τσιμπώντας τις άκρες και πιέζοντας για να μην ανοίξουν.
Ζεσταίνω λάδι σε μέτρια φωτιά και τηγανίζω.
Τοποθετώ σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας.
Καλή επιτυχία!