Αφράτα Ποντιακά Πιροσκί με πατάτα



ΑΦΡΑΤΑ ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΠΙΡΟΣΚΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΑ

Υλικά για τη ζύμη
1,5 κούπα του νες καφέ χλιαρό νερό
600 με 700 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ίσως και περισσότερο)
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1,5 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.σ. ξύδι

Ανακατεύω σε μπολ με κουτάλι όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και το αλάτι.
Προσθέτω σιγά - σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας με το κουτάλι μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται ζύμη.
Τότε προσθέτω το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι πάλι σιγά - σιγά και ζυμώνω μέχρι να έχω μια ωραία ζύμη όχι πολύ σκληρή αλλά ούτε και πολύ μαλακή, που να μην κολλάει στα χέρια.
Αφήνω στην άκρη για περίπου 1 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βράζω 4 μεγάλες ΠΑΤΑΤΕΣ ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κομματάκια, σε ΝΕΡΟ με λίγο ΑΛΑΤΙ και λίγο ΞΥΔΙ.
Σε βαθύ τηγάνι τσιγαρίζω 1 ΞΕΡΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ και 3 ΦΡΕΣΚΑ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ με λίγο ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ.
Προσθέτω τις ΠΑΤΑΤΕΣ μαζί με 1 φλ. τσαγιού από το ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΕΒΡΑΣΑΝ ΟΙ ΠΑΤΑΤΕΣ, ΑΛΑΤΙ, μπόλικο ΜΑΥΡΟ ΠΙΠΕΡΙ, 1 γεμάτη κ.σ. ΜΑΪΝΤΑΝΟ ψιλοκομμένο, 1 γεμάτη κ.σ. ΑΝΗΘΟ ψιλοκομμένο, λίγο ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΟ ΔΥΟΣΜΟ και μερικές κ.σ. ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ και ανακατεύω πατώντας με το πιρούνι να λιώσουν οι πατάτες αλλά όχι εντελώς, να υπάρχουν και μικρά κομματάκια. 
Τσιγαρίζω για λίγα λεπτά να ενωθούν οι γεύσεις.

Μόλις ετοιμαστεί η ζύμη, με ΛΑΔΩΜΕΝΑ χέρια κόβω μπαλίτσες λίγο μεγαλύτερες από καρύδι, τις οποίες ανοίγω με τα χέρια, προσθέτω 1 κ.σ. γέμιση και κλείνω τσιμπώντας τις άκρες και πιέζοντας για να μην ανοίξουν.
Ζεσταίνω λάδι σε μέτρια φωτιά και τηγανίζω. 
Τοποθετώ σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας.
Μπορείτε να τα φτιάξετε και με ό,τι άλλη γέμιση θέλετε. Τυρί, λουκάνικο, κιμά κτλ...
Καλή επιτυχία!




Credits
ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Αφράτα Ποντιακά Πιροσκί με πατάτα