Ψωμί με προζύμι


Μια συνταγή της κυρίας Marina Markou για ΨΩΜΙ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ από την ομάδα στο Facebook Οι Νεες Συνταγες της μελι-τζ-Αννας


Ψωμί με προζύμι

ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πως φτιάχνω την προζύμι.
Θα χρειαστούμε ένα τάπερ η ένα μεγάλο βάζο. 
Πρώτη μέρα
100 γρ. νερό χλιαρό και 100 γρ. αλεύρι και μια κ.γ. ζάχαρη.
Το ανακατεύουμε καλά, κλείνουμε το καπάκι, το σκεπάζουμε με κάτι μάλλινο και το αφήνουμε 24 ώρες σε ζεστό μέρος. 
Δεύτερη μέρα 
100 γρ. νερό χλιαρό, 100 γρ. αλεύρι το ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε 24 ώρες.
Τρίτη μέρα 
100 γρ. νερό, 100 γρ. αλεύρι πάλι 24 ώρες.
Τέταρτη μέρα 
50 γρ. νερό, 100 γρ. αλεύρι πάλι 24 ώρες.
Πέμπτη μέρα
Πάλι 50 γρ. νερό και 100 αλεύρι, πάλι 24 ώρες σε ζεστό μέρος. 
Έκτη μέρα
Κρατάμε απ' την προζύμι που κάναμε 200 γρ. και το βάζουμε σε ένα βάζο.
Προσθέτουμε 150 γρ. νερό τόσο ζεστό όσο να αντέχει το δάχτυλο μας και 250 γρ. αλεύρι. Γίνεται ένας σφιχτός χυλός και τον αφήνουμε 24 ώρες σε ζεστό μέρος, σκεπασμένο καλά.
Την επόμενη μέρα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε.
Πρώτα όμως θα πάρουμε ένα καθαρό βάζο και θα κρατήσουμε στην άκρη για την επόμενη φορά δύο με τρεις κ.σ. προζύμι. Θα ρίξουμε από πάνω λίγο αλεύρι, θα το κλείσουμε και θα το βάλουμε στο ψυγείο.
Με την υπόλοιπη προζύμι θα κάνεις το ψωμί σου.
1.500 γρ. αλεύρι, μια κ.σ. ζάχαρη, μια κ.σ. αλάτι, την προζύμι και όσο νερό χλιαρό χρειαστούμε για να το ζυμώσουμε.
Το αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο δύο με τρεις ώρες, μετά το χωρίζουμε στην μέση, το πλάθουμε και το βάζουμε πάλι να φουσκώσει.
Σε εμένα χρειάστηκε περίπου τέσσερις ώρες για να φουσκώσει. 
Μετά το ψήνουμε στους 220 βαθμούς, στον αέρα, για 15 λεπτά και μετά το κατεβάζουμε στους 185 βαθμούς μέχρι να ψηθεί. 
Αξίζει τον κόπο να το κάνουμε καμία σχέση με την μαγιά.