Ιταλικό ρολό με μαρμελάδα και καρύδια (Biscotti arrotolati)


Μια συνταγή της κυρίας Λίζας Σαραντίδου-Πασιαλή για ΙΤΑΛΙΚΟ ΡΟΛΟ ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ (BISCOTTI ARROTOLATI) στο ποτήρι από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Ιταλικό ρολό με μαρμελάδα και καρύδια (Biscotti arrotolati)

Φίλες μου σήμερα θα σας κεράσω ένα υπέροχο, εμφανίσιμο, πεντανόστιμο, εύκολο γλυκάκι! 
Ό,τι πρέπει για το καφεδάκι μας και για να ξοδέψουμε τις μαρμελάδες που έχουμε στο ντουλάπι μας.
Γίνεται όνειρο και με Nουτέλα!
Διατηρείται πολλές μέρες φρέσκο!
Η συνταγή είναι αυθεντική ιταλική, Tοσκανέζικη.

(Αυτή η δόση βγάζει 1 ρολό, που κόβεται σε 13 φετούλες. Μπορείτε να τη διπλασιάσετε)
300 γρ. αλεύρι
100 ml. ελαιόλαδο και σπορέλαιο- μισό/μισό
100 ml. ζάχαρη
20 - 50 ml. γάλα ή νερό
ξύσμα ενός λεμονιού
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 φακελάκι βανιλίνης ή 1 κ.γλ. υγρή βανίλια
1 αυγό
1 κρόκο
1 πρέζα αλάτι
150 ml. ψιλοκομμένα καρύδια
μαρμελάδα (έβαλα βερίκοκο) ή Nουτέλα
ζάχαρη άχνη

Ανακατέψτε το αλεύρι με μπέικιν, βανίλια και αλάτι και κοσκινίστε τα μέσα σε ένα μπολ.
Προσθέστε τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού.
Ανακατέψτε τα υλικά. 
Κάνοντας μια λακκούβα στο κέντρο, προσθέστε το λάδι, τον κρόκο και το ολόκληρο αυγό.
Με πιρούνι ανακατέψτε καλά απορροφώντας το αλεύρι και προσθέτοντας το γάλα ή το νερό. 
Zυμώστε λίγο βάζοντας και τα χέρια σας μέχρι να έχετε μια ωραία απαλή, μαλακή και ομοιογενή ζύμη.
Εάν είναι πολύ σκληρή, προσθέστε λίγο περισσότερο γάλα.
Τυλίξτε τη με πλαστική μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο για 30 λεπτά να σφίξει. 
Μόλις σφίξει, αφαιρέστε την από το ψυγείο, απλώστε την ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόχαρτο, και πατώντας πάνω από το χαρτί με τις παλάμες και με έναν πλάστη σχηματίζετε ένα ορθογώνιο πάχους λιγότερο από 1 εκατοστό.
Απλώστε μαρμελάδα στο ορθογώνιο αφήνοντας τις άκρες ελεύθερες.
Σκορπίστε τα καρύδια πάνω στη μαρμελάδα. 
Με τη βοήθεια του χαρτιού - ανασηκώνοντας τη μια άκρη του - σχηματίστε ρολό, πιέστε να κλείσουν οι ενώσεις και χώστε προς τα μέσα τα άκρα του για να εγκλωβιστεί η μαρμελάδα. 
Αφήστε να σφίξει στο ψυγείο για 30 λεπτά!
Μεταφέρετε το ρολό σε ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο.
Ψήνετε στους 185° βαθμούς αντιστάσεις για περίπου 30 λεπτά, ελέγχοντας με μια βελόνα ότι ψήθηκε.
Αφήστε να κρυώσει το ρολό και ρίξτε πάνω του άχνη.
Κόψτε σε φέτες 2 εκατοστών και βάλτε σε τάπερ για να διατηρηθούν μαλακές.
Προσοχή! Δεν θέλει υπερβολική μαρμελάδα για να μη βγει πολύ γλυκό!
Γίνεται τέλειο και με Νουτέλα και με φράουλα, πορτοκάλι ή όποια μαρμελάδα έχετε στο ντουλάπι σας!