Αφράτο κέικ ολικής με μπανάνες και μέλι



ΑΦΡΑΤΟ ΚΕΙΚ ΟΛΙΚΗΣ ΜΕ ΜΠΑΝΑΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙ

Έψαχνα για ένα κέικ που δεν είναι στεγνό και πολύ γλυκό και βρήκα αυτό.
Το έφτιαξα και ενθουσιάστηκα! Αφράτο και πεντανόστιμο, με την υγρασία που πρέπει.
Μάλιστα δεν χρειάζεται μίξερ.
Έχει πολλά υγιεινά πράγματα, αλεύρι ολικής, μπανάνες, μέλι.
Τρώγεται ευχάριστα και με λίγη μαρμελάδα. Μπορείτε να προσθέσετε επίσης 1 κούπα χοντροκομμένα καρύδια ή και σταφίδες.
Η συνταγή είναι αυστραλέζικη και την εμπιστεύτηκα επειδή ξέρω ότι στην Αυστραλία έχουν παράδοση στα ωραία κέϊκ!
Χρησιμοποίησα φόρμα μακρόστενη χωρητικότητας 1,8 λιτ. (Για τις φίλες που ζουν στο εξωτερικό θέλω να επισημάνω ότι στην Ελλάδα φαρίνα λέμε το αλεύρι που έχει μέσα μπέικιν).

Υλικά
100 γραμμ.. βούτυρο (έβαλα Λούρπακ σοφτ επειδή θα έληγε)
1/3 κούπας (80 ml.) μέλι
2 κούπες (500 ml.) φαρίνα ολικής
1 κούπα (250 ml.) αλεύρι Γ.Ο.Χ
1 kσόδα
1 κ.τσαγ. μπέικιν
1 ½ κ.τσαγ. κανέλλα
1 κ.τσαγ. βανιλέτα ή 1 κάψουλα βανίλιας
μια τσιμπιά αλάτι
½ κούπα (125 ml.) μαύρη ζάχαρη ( *από ζαχαροκάλαμο, αυτή που είναι σαν λεπτή άμμος όχι χονδρή)
1 κούπα (250 ml.) γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
2 αυγά χτυπημένα ελαφρά
3 μπανάνες (μαυρισμένες)

Ντύνουμε με αντικολλητικό χαρτί μια μακρόστενη φόρμα που την έχουμε ελαφρά βουτυρώσει.
Σε μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε μαζί τα άλευρα, το μπέικιν, τη σόδα, την κανέλλα και το αλάτι.
Σε άλλο μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη, τα αυγά και τη βανίλια και τα χτυπάμε λίγο με αυγοδάρτη.
Προσθέτουμε τις μπανάνες λιωμένες με πιρούνι και ανακατεύουμε.
Σε μικρή κούπα ζεσταίνουμε μαζί το βούτυρο σε κομματάκια και το μέλι για 50 δευτερόλεπτα στα μικροκύματα, να λιώσει το βούτυρο, και το ρίχνουμε στο μπολ με τις μπανάνες ανακατεύοντας καλά.
Στην ίδια κούπα ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα για 30 δευτερόλεπτα στα μικροκύματα και το κρατάμε στην άκρη.
Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπωλ με τις μπανάνες μέσα στο μεγάλο μπολ με τα άλευρα και ανακατεύουμε με αυγοδάρτη.
Προσθέτουμε σιγά σιγά και το γάλα.
Αδειάζουμε το μίγμα στην ντυμένη φόρμα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς αντιστάσεις για 50 λεπτά περίπου.
Δοκιμάζουμε με βελόνα να βγαίνει στεγνή. Αφήνουμε το κέικ 10 λεπτά να κρυώσει λίγο και το μεταφέρουμε σε πιατέλα.
Ρίχνουμε άχνη και απολαμβάνουμε!