Σπανακοτυρόπιτα με ωραίο τραγανό φύλλο



Μια συνταγή της κυρίας Marina Hatzidaki για ΣΠΑΝΟΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΩΡΑΙΟ ΤΡΑΓΑΝΟ ΦΥΛΛΟ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Σπανακοτυρόπιτα με ωραίο τραγανό φύλλο

Την έφτιαξα χθες το βράδυ και έκανε θραύση!
Το συγκεκριμένο ζυμαράκι το είδα από το Live kitchen.

Υλικά για το ζυμάρι
600 γραμμάρια αλεύρι
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
1 κουταλάκι αλάτι
250 γραμμάρια νερό
Νισεστέ ή κορν φλάουρ για το άνοιγμα των φύλλων

Εκτέλεση
Ρίχνουμε σε μία λεκανίτσα το αλεύρι, κάνουμε μία λακουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε το νερό και όλα τα παραπάνω υλικά.
Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να γίνει ένα λείο ζυμαράκι.
Όσο το ζυμώνουμε θα ξεκολλάει από τα χέρια.
Αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο αλευράκι επιπλέον.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί για μία έως δύο ώρες.
Στη συνέχεια το ξαναζυμώνουμε για λίγο και κόβουμε σε 10 ίσα μπαλάκια.
Ένα - ένα μπαλάκι βουτάμε μέσα στο κορν φλάουρ, τα στρώνουμε στα χέρια και το βάζουμε σε ένα μικρό ταψάκι αφήνοντάς τα να ξεκουραστούν για μισή ώρα.
Κατόπιν παίρνουμε ένα - ένα από τα ζυμαράκια και με τη βοήθεια του κορν φλάουρ ανοίγουμε ένα λεπτό φιλαράκι περίπου σε μέγεθος του ταψιού μας.
Ραντίζουμε με ελαιόλαδο ένα - ένα τα φύλλα μας και τοποθετούμε 5 κάτω και πέντε πάνω από τη γέμιση.

Γέμιση
Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά 1 kg σπανάκι περίπου.
Το ψιλοκόβουμε, το αλατίζουμε, το τρίβουμε λίγο με τα χέρια και το βάζουμε σε σουρωτήρι για να αρχίσει να κατεβάσει τα νερά του.
Σε τηγάνι ρίχνουμε δυο - τρεις κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε ένα κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο, 4 πράσινα κρεμμυδάκια, και 2 πράσα μόνο το άσπρο.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Κατόπιν στύβουμε με τα χέρια πολύ καλά το σπανάκι, προσθέτουμε τα σοταρισμένα κρεμμυδάκια, ψιλοκόβουμε μισό ματσάκι άνηθο, μισό ματσάκι μαϊντανό, 2 αυγά χτυπημένα ελαφρώς, 300 γραμμάρια φέτα, 200 γραμμάρια ανθότυρο νωπό, μισό κουταλάκι αλάτι (εξαρτάται από το πόσο αλμυρή είναι η φέτα μας), φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Στρώνουμε ωραία τη γέμιση πάνω από τα 5 φύλλα και σκεπάζουμε ένα - ένα ξεχωριστά τα επόμενα πέντε φύλλα λαδώνοντας τα πολύ καλά.
Χαράζουμε την πίτα μας και την ψήνουμε για 50 - 60 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς, αναλόγως το φούρνο.