Σπανακοτυρόπιτα

Το κρακ που ακούγεται όταν την κόβω, άλλο πράμα

Υλικά

Για το φύλλο

600 γρ. αλεύρι, 
1 σφηνάκι λάδι, 
1 κ.γ. μπέικιν, 
2 κ.σ. ξίδι, 
1 κ.γ. αλάτι 
και περίπου ενάμισι ποτήρι χλιαρό νερό
Νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων

Για τη γέμιση

800 γρ. σπανάκι
2 πράσα (το άσπρο μέρος)
4 - 5 κρεμμυδάκια
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
Άνηθο ένα ματσάκι, 
πιπέρι
500 γρ. φέτα
Αλάτι, αν χρειάζεται (λόγω φέτας)
3 κουταλιές της σούπας τραχανά, ή βρώμη, ή σιμιγδάλι, για να απορροφάει τα υγρά
Λάδι για το σοτάρισμα

Εκτέλεση

Σοτάρω ελαφρώς όλα τα χορταρικά να μαραθούν με λίγο λάδι. 
Βάζω όλα τα υπόλοιπα υλικά, τον τραχανά, εκτός από τη φέτα, που τα βάζω αφού κρυώσει η γέμιση λίγο.

Για το σπιτικό φύλλο: 

Αφού ξεκουράστηκε η ζύμη για περίπου 40 λεπτά, έκανα πέντε μπαλάκια, άνοιξα πέντε φύλλα, έβαλα τρία κάτω λαδώνοντας λίγο ανάμεσα, μετά τη γέμιση και μετά άλλα δυο φύλλα πάνω, πάλι λαδώνοντας ανάμεσα.
Τα φύλλα πάντα τα βάζουμε ζαρωμένα, να έχει αέρα ανάμεσα, να ψηθεί καλά.
Την περνάω με λαδάκι, την βρέχω με λίγο νερό και ψήνω στις αντιστάσεις πάνω κάτω, στους 190 για μια περίπου ώρα. Ανάλογα με τον φούρνο φυσικά.
Δημιουργός συνταγής: Sunday Lous