
Υλικά
- 1 ποτήρι γάλα 260 γρ.
- 2 φακελάκια μαγιά
- 6 κ.σ. ζάχαρη
- 2 κ.σ. γεμάτες βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 αυγά μέτρια
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1/4 κ.γ. μαχλέπι
- 1/4 κ.γ. κακουλέ
- 600 γρ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκια
Επάλειψη
- 1 αυγό
- 2 κ.σ. γάλα
Εκτέλεση
- Πριν ξεκινήσουμε τη συνταγή, βάζουμε τη Μερέντα στην κατάψυξη να παγώσει.
- Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα ίσια ίσια να αλλάξει θερμοκρασία.
- Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το γάλα τη μαγιά τη ζάχαρη και το αλάτι.
- Αφήνουμε 5 λεπτά να διαλυθεί η ζάχαρη και προσθέτουμε το μαχλέπι το κακουλέ, το βούτυρο, τα αυγά και χτυπάμε να ανακατευτούν τα υλικά.
- Προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά και συνεχίζουμε το ανακατεμένα μέχρι το ζυμαράκι να μην κολλάει.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 3 τέταρτα να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Με το χέρι μας ξεφουσκώνουμε το ζυμαράκι και το χωρίζουμε σε 14 ή 16 μερίδες.
- Πλάθουμε μπαλάκια στο μέγεθος μανταρινιού.
- Βγάζουμε την Μερέντα απ' την κατάψυξη.
- Ανοίγουμε με το χέρι μας κάθε μπαλάκι και κλείνουμε μέσα 2 κ.γ. Μερέντα παγωμένη και τα τοποθετούμε σε ταψάκι.
- Όταν τελειώσουμε όλο το ζυμάρι, σκεπάζουμε πάλι με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά.
- Εν τω μεταξύ έχουμε ανάψει το φούρνο να ζεσταίνεται στους 180 βαθμούς πάνω κάτω.
- Πριν τα φουρνίζουμε αλείφουμε την επιφάνεια με αυγό ολόκληρο αραιωμένο με γάλα.
- Ψήνουμε περίπου 20 λεπτά ανάλογα με το φούρνο μας.
Tips
- Βάζουμε ολόκληρο αυγό γιατί το ασπράδι κάνει την επιφάνεια πιο γυαλιστερή.
- Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε μαρμελάδα απλά πάλι θα βάλουμε στην κατάψυξη. Κι αυτό για να μην "τρέξει " στο ψήσιμο.
Δημιουργός συνταγής: Κατερίνα Τσικρικά