Λαλάγγια Καλαμάτας



Μια συνταγή της κυρίας Litsa Kokkoni για ΛΑΛΑΓΓΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Λαλάγγια Καλαμάτας

Οι νοικοκυρές στην Μεσσηνία και την Μάνη να φτιάχνουν λαλάγγια. Είναι ένα νόστιμο ζυμαράκι που το τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο και συνοδεύετε με τυρί φέτα η την τοπική σφέλα αλλά και σκέτα είναι εξίσου νόστιμα.

Υλικά
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουταλάκι γλ ξηρή μαγιά
1 κοφτό κουταλάκι γλ αλάτι
1 φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ ελαιόλαδο
1/3 κουταλάκι γλ κανέλα τριμμένη
1/4 κουταλάκι γλ γαρύφαλλο τριμμένο
Νερό όσο σηκώσει το αλεύρι
(1 ξυλάκι κανέλας 5-6 γαριφαλάκια και φλούδα από μισό πορτοκάλι) τα βράζουμε 5-6 λεπτά με το νεράκι που θα χρησιμοποιήσουμε.
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση
Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι με το λάδι και το τρίβουμε με τα χέρια μας, κάνουμε στο κέντρο μια λακουβίτσα και ρίχνουμε το νερό χλιαρό που βράσαμε την κανέλα και το γαρύφαλλο την μαγιά, το αλάτι ,τα μπαχαρικά και ζυμώνουμε να γίνει ένα μαλακό ζυμαράκι που δεν κολλάει, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να ξεκουραστεί μια με δύο ώρες.
Αφού περάσει η ώρα το ζυμώνουμε για ένα λεπτό και παίρνουμε ζυμαράκι όσο ένα καρύδι και πλάθουμε κορδόνια όσο το μικρό δάχτυλό μας και λίγο πιο λεπτό γιατί φουσκώνουν, του δίνουμε ότι σχήμα θέλουμε και αφού τα πλάσουμε όλα τα τηγανίζουμε σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία για 9 με 10 λεπτά να χρυσίσουν και να γίνουν τραγανά μέχρι μέσα , τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν. 
Δεν κράτησαν καθόλου λάδι μέσα έγιναν πολύ ωραία!
Εάν θέλουμε βάζουμε και χυμό πορτοκαλιού εγώ σήμερα δεν έβαλα
Όσο τα τηγανίζουμε, με την τρυπητή κουτάλα τα βυθίζουμε στο λάδι για να ψήνονται μέχρι μέσα γιατί ανεβαίνουν στην επιφάνεια.
Καλή επιτυχία σε όσους τα φτιάξουν!