Μπισκότα βουτυρένια με σφραγίδα



ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΒΟΥΤΥΡΕΝΙΑ ΜΕ ΣΦΡΑΓΙΔΑ

Για τα Χριστούγεννα και όχι μόνο!
Με πλούσια γεύση και άρωμα βουτύρου και βανίλιας, σαν τα σκωτσέζικα shortbreads.
Η δόση αυτή και η σφραγίδα μου των 7,5 εκατ. έβγαλαν 25 μπισκότα.
Για τα μικρά -και εμάς τα μεγάλα- παιδιά τα διακοσμούμε αν θέλουμε με γλάσο!!

Ζύμη:
Βούτυρο αγελαδινό 225 γρ σε θερμοκρασία δωματίου, 
150 γρ ζάχαρη, 
μια τσιμπιά αλάτι, 
1 μεγάλο αυγό, 
350 γρ αλεύρι γ.ο.χ, 
2 κ.γ. υγρή βανίλια ή 2 - 3 κάψουλες, ή ξύσμα από 1 λεμόνι, ή λίγη εσάνς αμυγδάλου

Στον κάδο του μίξερ χτυπάς 10 λεπτά με φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη βανίλια να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. 
Προσθέτεις το αυγό, ξαναχτυπάς και σταδιακά το αλεύρι με το αλάτι ώστε να σχηματισθεί μια ζύμη βουτυράτη που κολλάει στα τοιχώματα.
Την τυλίγεις με νάιλον και τη βάζεις στο ψυγείο να σφίξει καλά 1 - 2 ώρες. 
Την έφτιαξα 2 μέρες πριν τη χρησιμοποιήσω. 
Όταν την έβγαλα από το ψυγείο την άφησα 1 ώρα έξω να μαλακώσει λίγο.
Κόβεις κομμάτια 35 γραμμαρίων και σχηματίζεις μπαλάκια (βλέπε φωτό).
Πάνω σε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί τοποθετείς το μπαλάκι, βουτάς σε μπολάκι με αλεύρι τη σφραγίδα μπισκότων και την πιέζεις πάνω στο μπαλάκι να ανοίξει.
Όταν δεις να ξεχειλίζει ζύμη από τα πλάγια είναι εντάξει.
Αφαιρείς προσεχτικά το μπισκότο και το κόβεις με ανάλογης διάστασης στρογγυλό κουπάτ για να μην έχει ακανόνιστο περίγραμμα.
Τοποθετείς σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και βάζεις στην κατάψυξη για 10-15 λεπτά.
Αυτό το κόλπο βοηθάει να διατηρηθεί ευκρινές το σχέδιο στο ψήσιμο.
Προθερμαίνεις το φούρνο στους 175 βαθμούς αντιστάσεις. 
Ψήνεις για 15 - 18 λεπτά ανάλογα το φούρνο.
Μόλις πάρουν μια υποψία χρώματος στα άκρα είναι έτοιμα.
Αφήνεις στο ταψί να κρυώσουν 10 λεπτά και μετά τα μεταφέρεις προσεχτικά με σπάτουλα σε σχάρα. Διακοσμείς με γλάσο κατά βούληση.