Donuts


Μια συνταγή του κυρίου Βασιλειου Δουμκου για DONUTS από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ


Donuts

Ζύμη
1 κύβος μαγιάς
2 κουταλιές ζεστό νερό
50 γρ ζάχαρης
350 γρ ζεστό γάλα
2 αυγά
2 κρόκους αυγών
70 γρ μαλακό βούτυρο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
ξύσμα 1 λεμονιού
800 - 850 γρ αλεύρι

Γλάσο ζάχαρης (για 12 κομμάτια)
260 γρ ζάχαρη άχνη
35 ml νερό
1 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Γλάσο σοκολάτας (για 12 - 16 κομμάτια)
200 γρ κουβερτούρα μαύρης σοκολάτας
10 γρ λάδι καρύδας

Ζάχαρη κανέλας
100 γρ ζάχαρης
2 κουταλιές της σούπας κανέλα

Σημείωση το νερό και το γάλα να είναι χλιαρό γιατί αλλιώς κόβει η μαγιά. Να είναι 35 βαθμούς.
Ανακατεύουμε τη μαγιά με το νερό και τη ζάχαρη και το αφήνουμε καλυμμένο για περίπου 15 λεπτά.
Ζυμώνουμε το μείγμα με τα υπόλοιπα συστατικά εκτός από το αλεύρι το οποίο το προσθέτουμε σταδιακά.
Ζυμώνουμε σε μια ομαλή ζύμη για περίπου 5 - 10 λεπτά. 
Κάνουμε μια μπάλα, λαδώνουμε το μπολ ανάμειξης και τοποθετούμε τη μπάλα σε αυτή, ψεκάζουμε λίγο λάδι.
Καλύπτουμε και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου 1 ώρα.
Ξεδιπλώνουμε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς αλευρωμένο στρώμα σιλικόνης σε πάχος περίπου 1 cm. και κόβουμε τους κύκλους με διάμετρο 8 cm. με ένα στρογγυλό κόπτη μπισκότων.
Χρησιμοποιούμε ένα μικρότερο κόπτη μπισκότων για να δημιουργήσουμε μια τρύπα 3 cm στη ζύμη.
Μπορούμε είτε να ζυμώσουμε τους μικρούς κύκλους με τα υπόλοιπα υπολείμματα ή να τα ψήσουμε ως μίνι ντόνατς.
Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά και προσέχουμε γιατί αρπάζουν!




Φωτό της κυρίας Μαρίας Παπαδοπούλου που τα δοκίμασε