Ρολό γαλοπούλας γεμιστό με φιστίκια Αιγίνης και σάλτσα μανιταριών



Μια συνταγή της κυρίας Pellumbesha Lumi για ΡΟΛΟ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΦΙΣΤΙΚΙΑ ΑΙΓΙΝΗΣ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Ρολό γαλοπούλας γεμιστό με φιστίκια Αιγίνης και σάλτσα μανιταριών

Υλικά
800 γρ. γαλοπούλα στήθος
50 γρ. κρέμα γάλακτος
1 ασπράδι αυγού
140 γρ. μπέικον, κομμένο σε φέτες
20 γρ. φιστίκια Αιγίνης

Εκτέλεση
Στρώνουμε τη γαλοπούλα σε μία επιφάνεια κοπής, κόβουμε περιμετρικά και περισσότερο από το λεπτό μέρος του στήθους μέχρι να έχουμε 200 γρ. από το κρέας. 
Στον μίξερ τοποθετούμε τα τρίμματα της γαλοπούλας, το ασπράδι και αλέθουμε πολύ καλά μέχρι να πολτοποιηθεί το κρέας και να ομογενοποιηθεί με το ασπράδι. 
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και αλέθουμε ελάχιστα. 
Τοποθετούμε την πάστα γαλοπούλας σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα φιστίκια και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν ένα μείγμα.
Απλώνουμε σε μια επιφάνεια κοπής ένα φύλλο μεμβράνης και στρώνουμε τις φέτες του μπέικον ώστε να ακουμπούν η μια την άλλη στις άκρες. 
Τοποθετούμε το φιλέτο γαλοπούλας πάνω στο μπέικον και καλύπτουμε το κέντρο του με τη πάστα γαλοπούλας. 
Σηκώνουμε την άκρη της γαλοπούλας που βρίσκεται κοντά μας μαζί με το μεμβράνη και τη φέρνουμε πάνω από τη γέμιση, ώστε να ακουμπήσει την άλλη πλευρά.
Πιάνουμε τις 2 πλαϊνές άκρες της μεμβράνης και τυλίγουμε σφιχτά ρολάροντας με μικρές κινήσεις προς τα εμπρός. 
Όταν νιώσουμε πως το ρολό έχει γίνει αρκετά σφιχτό, τότε δένουμε τις 2 άκρες ώστε να διατηρήσουμε το σφιχτό τύλιγμα. 
Διατηρούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες μέχρι να σφίξει.
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε ένα κρεμμύδι με λίγο ελαιόλαδο και βούτυρο, προσθέτουμε το ρόλο και προσθέτουμε νερό ζεστό και 2 φύλλα δάφνης.
Αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για μιάμιση ώρα.
Εναλλακτικά αντί για μεμβράνη, τυλίγουμε με λαδόκολλα τη γαλοπούλα, και έπειτα καλύπτουμε πλήρως το ρολό με αλουμινόχαρτο, το τοποθετούμε σε ένα ταψί με λίγο νερό που να φτάνει μέχρι το 1/3 του ρολού και ψήνουμε στον φούρνο στους 170 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.
Βγάζουμε το ρολό από το νερό και αφαιρούμε τη μεμβράνη. 
Στραγγίζουμε καλά σε απορροφητικό χαρτί. 
Τοποθετούμε το ρόλο σε ένα σκεύος και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά να πάρει ωραίο χρώμα. 

Για την σάλτσα μανιταριών

300 γρ. μανιτάρια, 
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και 50 γρ βούτυρο, 
1/2 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί, 
200 γρ. ζωμό κοτόπουλο, 
200 γρ. κρέμα γάλακτος, 
50 γρ. παρμεζάνα ή πεκορίνο τριμμένο
 
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά. 
Προσθέτουμε το βούτυρο για να λιώσει, ρίχνουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν - χρειάζονται περίπου 4 έως 5 λεπτά. Δεν χρειάζεται να ανακατεύετε συνεχώς,
Προσθέτουμε 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιούμενες και μια πρέζα αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουμε το κρασί. 
Ανακατεύουμε και το αφήνουμε για 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέστε το ζωμό κοτόπουλο, την κρέμα και λίγη παρμεζάνα. 
Ανακατεύουμε καλά και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά. Η κρέμα γάλακτος για να μην κόψει πρέπει να μαγειρεύεται σε μέτρια φωτιά.
Αφήνουμε να σιγοβράσει για 2 - 3 λεπτά μέχρι να πήξει ελαφρώς (δεν πρέπει να γίνει μια σφιχτή σάλτσα).
Προσθέτουμε λίγο θυμάρι, αν χρειαστεί λίγο αλάτι και πιπέρι ακόμη και βγάλτε το τηγάνι από τη φωτιά.

Για τις πατάτες. 
Βράζουμε της πατάτες, αφήνουμε να κρυώνουν και τις πατάμε από πάνω λίγο με το χέρι. 
Σε ένα τηγάνι ζεστό βάζουμε λίγο βούτυρο και στρώνουμε τις πατάτες, προσθέτουμε δεντρολίβανο και θυμάρι και ψήνουμε από της δυο πλευρές. 
Συνοδεύουμε το ρόλο.