Τσουρέκια με ζαχαρούχο γάλα



Μια συνταγή του κυρίου Tasos Antoniou για ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΜΕ ΖΑΧΑΡΟΥΧΟ ΓΑΛΑ εκτελεσμένη από την κυρία Αννας Κασσανδρεια από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Τσουρέκια με ζαχαρούχο γάλα

Απλά τέλεια!!

Υλικά
2 κύβοι νωπή μαγιά των 25 γρ.
300 ml νερό (1,5 φλ.)
2 κ.σ. ζάχαρη + 180 επιπλέον
1 συσκευασία ζαχαρούχο γάλα
100 γρ. αγελαδινό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γ. αλάτι
6 αυγά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 πορτοκάλια (ξύσμα)
1/2 κ.γ. κακουλέ
1/2 κ.γ. μαχλέπι
1/2 κ.γ. μαστίχα
1/2 κ.γ. βανίλια

Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά σε μεγάλο μπολ με το νερό και 2 κ.σ. ζάχαρη. 
Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά για 10 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε στο μείγμα το ζαχαρούχο γάλα, το βούτυρο τη ζάχαρη και το αλάτι και αναμειγνύουμε με το μίξερ χρησιμοποιώντας το εξάρτημα του φτερού. 
Προσθέτουμε 5 αυγά, ένα τη φορά, και ανακατεύουμε μετά από κάθε προσθήκη. 
Αλλάζουμε το εξάρτημα του φτερού με τον γάντζο και κατεβάζουμε στην πιο χαμηλή ταχύτητα.
Σε μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το μαχλέπι, το κακουλέ, τη μαστίχα, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιών.
Ρίχνουμε λίγο - λίγο το μείγμα αλεύρου στον κάδο του μίξερ. 
Όταν η ζύμη ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου, σταματάμε το χτύπημα. 
Καλύπτουμε τον κάδο του μίξερ με μεμβράνη και αφήνουμε κοντά σε θερμό σώμα για να φουσκώσει το τσουρέκι για περίπου 1 ώρα.
Κατόπιν αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας και ζυμώνουμε για 6 - 7 λεπτά το τσουρέκι. 
Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία ή τέσσερα ίσα μέρη. 
Τα ρολάρουμε ώστε να γίνουν ομοιόμορφα και τα πλέκουμε σε κοτσίδα. 
Μπήγουμε την ένωση της κοτσίδας κάτω από το τσουρέκι. 
Βάζουμε τα τσουρέκια σε βουτυρωμένες λαμαρίνες ή στρωμένες με λαδόκολλα.
Φροντίζουμε να αφήσουμε κενό μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν ξανά. 
Τα σκεπάζουμε με πετσέτες για να μην ξεραθούν και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο κοντά σε ζεστό σημείο, για περίπου 45 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC, στον αέρα. 
Όταν φουσκώσουν, χτυπάμε σε μπολ ένα αυγό με λίγο νερό και 1 κ.σ. ζάχαρη και αλείφουμε την επιφάνειά τους. 
Τα αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά για άλλα 15 λεπτά γιατί με το αυγό συρρικνώνονται ελαφρώς.
Όταν είναι έτοιμα, τα ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. 
Αν ροδίσουν πιο γρήγορα, καλύπτουμε τη λαμαρίνα με αλουμινόχαρτο.