Μπακλαβάς



Μια συνταγή της κυρίας Marko Merita για ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ από την ομάδα στο Facebook Χρυσές Συνταγές


Μπακλαβάς

Έτοιμος και ο μπακλαβάς με φρέσκο βουτύρου, καρύδια και κανέλα μύρισε όλο το σπίτι..

Συνταγή :
1 πακέτο φύλλα Βηρυτού
450 γρ. - 500 γρ, φρέσκο βουτύρου λιωμένο.
500 γρ. καρύδια τριμμένα
1 κιλό ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα (σκόνη)
2 βανίλιες,
1 ξυλάκι κανέλα
1 κουτάλι της σούπας χυμό λεμόνι.

Στρώνουμε 7 φύλλα κάτω, στη μέση τα καρύδια, στα οποία έχουμε ανακατέψει την κανέλα και ένα ποτήρι ζάχαρη, τα υπόλοιπα φύλλα πάνω, και ανάμεσα αλείφουμε με βούτυρο (Αν θέλετε μπορείτε να κόψετε τα φύλλα στη μέση. Σε περίπτωση που το πυρέξ σας είναι μικρό και να το κάνετε σε περισσότερες στρώσεις, απλά θέλει παραπάνω ψήσιμο.)
Κόβουμε και ψήνουμε στους 170 - 180°C για 45 - 60' στον αέρα (αν είναι δυνατός ο φούρνος σας και έχετε πάνω από δύο στρώσεις, μόλις πάρει χρώμα, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 160 για να ψηθεί και μέσα)

Για το σιρόπι
750 γραμμάρια ζάχαρη ,
500 ml. νερό ,
2 βανίλιες,
1 ξυλάκι κανέλα,
5 γαρίφαλα ,
χυμός ενός λεμονιού
Tα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά.

Κρύος μπακλαβάς και ζεστό σιρόπι, με μια κουτάλα ρίχνουμε σιγά - σιγά όλο το σιρόπι.
Μόλις κρυώσει δοκιμάστε το.