Χταπόδι γιουβέτσι



Μια συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για ΧΤΑΠΟΔΙ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ εκτελεσμένη από την κυρία Αναστασια Βλαχου από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Χταπόδι γιουβέτσι

(Εγώ χωρίς καρυκεύματα... μόνο αλάτι, πιπέρι και πρόσθεσα 2 ώριμες ντομάτες)

500 γρ. κριθαράκι χοντρό
1 χταπόδι (περίπου 1 ½ κιλό) κομμένο σε μπουκιές
240 ml ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
120 ml λευκό ξηρό κρασί
1 πρέζα μπαχάρι
γαρίφαλο
κανέλα
1 κ.γ. ζάχαρη
πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση
Βάζουμε πρώτα σε κατσαρόλα χωρίς λιπαρή ουσία, τις μπουκιές χταποδιού σε μέτρια φωτιά, έως ότου πιούν τα υγρά τους. 
Τότε, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα μαραίνουμε για 3΄-4΄. 
Στη συνέχεια, ρίχνουμε τον πελτέ και τη ζάχαρη και σβήνουμε με το κρασί. 
Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά για το χταπόδι γιουβέτσι και προσθέτουμε 2 λίτρα νερό.
Σιγοβράζουμε για 40΄, έως ότου μαλακώσει το χταπόδι.
Τότε, προσθέτουμε το κριθαράκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 12΄ ή μέχρι να γίνει το ζυμαρικό. 
Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο νερό, για να παραμείνει το κριθαράκι σπειρωτό και ανακατεύουμε.
Τρίβουμε αρκετό πιπέρι. Αλάτι βάζουμε αφού δοκιμάσουμε, γιατί τα χταπόδια είναι αλμυρά.