Ψωμάκια και μία σως για σπιτικά burger



Μια συνταγή της κυρίας Λένας Χριστοπούλου για ΨΩΜΑΚΙΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΩΣ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙΚΑ BURGER από την ομάδα στο Facebook ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ


Ψωμάκια και μία σως για σπιτικά burger

Είχαν λίγο δουλίτσα δε λέω!.. όμως ο κόπος άξιζε τόσο νόστιμα που είναι!
Εξάλλου Κυριακή σήμερα κι η οικογένεια πρέπει να ευχαριστηθεί!
 
6 1/2 - 7 κούπες αλεύρι γ.ο.χ.
1 κούπα νερό
1 1/2 κούπα γάλα
1/4 κούπας βούτυρο
3 κουταλιές ζάχαρη
1 κουταλιά αλάτι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά

Σ' ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά το νερό, το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι.
Αδειάζω το μίγμα σ' ένα μεγάλο μπολ και το αφήνω λίγο να γίνει χλιαρό. 
Ρίχνω κι ανακατεύω τη μαγιά και την αφήνω 10' περίπου. 
Στη συνέχεια ρίχνω το αλεύρι λίγο - λίγο ζυμώνοντας να ενσωματωθεί μέσα στο μίγμα. 
Ζυμώνω μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακιά και ελαστική που να μην κολλάει στα χέρια. 
Σκεπάζω τη ζύμη και την αφήνω σε ζεστό μέρος να φουσκώσει 1,5 ώρα περίπου. 
Όταν είναι έτοιμη, τη χωρίζω σε 16 μπαλάκια (ψωμάκια), τα βάζω σε λαμαρίνα, τα σκεπάζω με μια πετσέτα και τα αφήνω για 30 - 35' να ξαναφουσκώσουν. 
Στο τέλος τα αλείφω με κρόκο και λίγο ηλιέλαιο και τα ψήνω σε προθερμασμένο αερόθερμο, στους 200 βαθμούς για 25 περίπου λεπτά ή έως ότου ροδίσουν.
 
Για τη σως:
4 κ.σ. μαγιονέζα
4 κ.σ. κέτσαπ
1 κ.γ. μουστάρδα
2 κ.γ ξύδι
Ανακατεύω όλα τα υλικά και αφήνω στο ψυγείο να σφίξει.
Διπλασιάζουμε την ποσότητα των υλικών της σως, αν θελήσουμε παραπάνω.