Σπιτικό ψωμί βήμα - βήμα!



Μια συνταγή της κυρίας Litsa Mouta για ΣΠΙΤΙΚΟ ΨΩΜΙ ΒΗΜΑ - ΒΗΜΑ! από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Σπιτικό ψωμί βήμα - βήμα!

Σήμερα ανεβάζω φωτογραφίες για να δείτε την εκτέλεση από το ψωμί που φτιάχνω. 

Υλικά
1 κιλό αλεύρι 
600 γρ χλιαρό νερό
3 κουταλιές λάδι 
1 φακελάκι μάγια ξηρή 
2 κουταλάκια αλάτι 
1 κουταλάκι ζάχαρη. 

Κοσκινίζουμε 1 κιλό αλεύρι.
Κάνουμε μια λακουβίτσα όπου ρίχνουμε 600 γρμ χλιαρό νερό, 3 κουταλιές λάδι, 3 κουταλάκια μάγια, 1 κουταλάκι ζάχαρη και 2 κουταλάκια αλάτι γύρω γύρω στο αλεύρι. 
Ανακατεύουμε στην αρχή με μια κουτάλα ξεκινώντας από το κέντρο.
Αφού πάρει όλο το αλεύρι ζυμώνουμε μερικά λεπτά με το χέρι.


Εδώ το σκεπάζουμε καλα αφου έχουμε λαδώσει το μπολ.
Αν δεν έχετε καπάκι βάλτε μεμβράνη και αφήστε το σε ζεστο μερος για 20 λεπτά να φουσκώσει λίγο.


Εδώ φουσκωσε λιγο και κανω διπλώματα απο το πλαι στη μεση και το γυρίζουμε ανάποδα.


Αφου το γυρίσαμε κάνουμε ενα σταυρό (βοηθάει να ανέβει η ζύμη πιο γρήγορα) και το αφήνουμε σε ζεστο μέρος για 1 ωρα.


Μετά από 1 ώρα η ζύμη μας. 
Κάνουμε ξανά διπλώματα να πεσει η ζυμη.
Χωρίζουμε στα 2 και πλαθουμε τα ψωμιά μας.


Αφου τα πλασαμε τα περνάμε νερο με ενα πινελο, ριχνουμε σουσάμι στον πάγκο και κυλάμε πάνω το ψωμί να κολλήσει το σουσάμι.


Έχουμε προθερμασμένο το φούρνο στους 40 βαθμούς, σκεπάζουμε με το καπάκι την γάστρα, το βάζουμε στο φούρνο, σβήνουμε το φούρνο και το αφήνουμε μέσα για μόνο 10 λεπτά.


Μετα τα 10 λεπτά βγαζουμε την γάστρα, δεν την ανοίγουμε!!, βαζουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και οταν πιάσει θερμοκρασία χαράζουμε το ψωμι και το βαζουμε για 45 λεπτά να ψηθεί.
Μετα τα 45 λεπτά βγάζουμε το καπάκι να πάρει χρώμα για 10 λεπτά περίπου, ανάλογα ποσο ξεροψημένο το θέλουμε.



Το βάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν.