Κουλούρια Θεσσαλονίκης



Μια συνταγή της κυρίας Αλεξάνδρας Κυριάκη‎ για ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Κουλούρια Θεσσαλονίκης

Υλικά
1 ποτήρι χλιαρό νερό
1 φακελάκι μαγιά
2 κ.σ ζάχαρη
1.5 κ.γ αλάτι
1 φλυτζάνι του ελληνικού καφέ ελαιόλαδο
500 γρ. αλεύρι σκληρό
σουσάμι
νερό
2 κ.σ μέλι

Εκτέλεση
Βάζω το χλιαρό νερό με την μαγιά και την ζάχαρη ανακατεύω καλά και αφήνω 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Μετά προσθέτω το λάδι και το αλεύρι μαζί με το αλάτι ζυμώνοντας μέχρι να έχω ένα εύπλαστο ζυμαράκι.
Το βάζω σε ένα λαδωμένο ελαφρά λεκανάκι, σκεπάζω και αφήνω να φουσκώσει.
Χωρίζω την ζύμη σε 8 μπαλάκια.
Παίρνω ένα μπαλάκι ζύμης, το κάνω κορδόνι και το κλείνω.
Μερικά τα έκανα 2 κορδόνια και τα έπλεξα.
Έβαλα δύο ποτήρια νερό και μέσα ανακάτεψα το μέλι.
Τα πέρασα πρώτα στο νερό, μετά στο σουσάμι και τα έβαλα σε λαδόκολλα.
Τα άφησα να φουσκώσουν πάλι μισή ώρα και μετά τα έψησα στους 180 μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.