Κρουασάν



Μια συνταγή της κυρίας Litsa Mouta για ΚΡΟΥΑΣΑΝ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Κρουασάν

Υλικά
1 κιλό αλεύρι και 1 ποτήρι ακόμα (εγώ έβαλα Κούλα) 
2 ποτήρια των 300 ml γάλα 
1/2 ποτήρι νερό
1 ποτήρι ηλιέλαιο (με το ίδιο ποτήρι όλα) 
2 ασπράδια αυγών (τους κρόκους με λίγο νερό για επάλειψη) 
2 κουταλάκια αλάτι 
2 κουταλιές ζάχαρη 
1 πακετάκι φρέσκια μάγια 40 γρμ. 
200 γρμ Βούτυρο (ΟΧΙ μαργαρίνη) για επάλειψη

Με όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο κάνουμε τη ζύμη. Θέλουμε να είναι μαλακή. Να μην κολλάει στο χέρι. 
Αφήνουμε μια ώρα να φουσκώσει. 
Μετά τη χωρίζουμε σε 30 ίσα μπαλάκια. 
Ανοίγουμε το καθένα με λίγο αλεύρι και κάνουμε μικρές πιτούλες 18 περίπου εκ.
Με αυτές τις πίτες θα κάνουμε 3 δεκάδες 
Έχουμε το βούτυρο μαλακό σαν κρέμα. 
Εγώ άνοιξα πρώτα τις 10, τις έλειψα με βούτυρο εκτός από την τελευταία, τις σκέπασα και συνέχισα με τα υπόλοιπα.
Μετά παίρνουμε την πρώτη δεκάδα, την ανοίγουμε 1 φύλλο απαλά στην αρχή με τα χέρια περίπου 70 - 80 εκ. 
Κόβουμε σε 16 κομμάτια τρίγωνα, βάζουμε ό,τι γέμιση θέλουμε τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε 30 λεπτά περίπου να φουσκώσουν. 
Τα αλείφουμε με τον κρόκο και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15 με 20 λεπτά ανάλογα το φούρνο.