Σπανακοτυρόπιτα



ΣΠΑΝΑΚΟΤΥΡΟΠΙΤΑ


Τραγανή και νόστιμη Σπανακοτυρόπιτα μπουκιά και συχώριο!!

Υλικά ζύμης
1 κιλό αλεύρι για πίτες,
2 ποτήρια νερού νερό χλιαρό,
4 κ σ. ξίδι,
4 κ.σ. ελαιόλαδο,
1 κουτ. γλυκού μαγιά ξηρή,
1 και 1/2 κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση
Βάζουμε στη λεκάνη το μισό αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά - σιγά το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε.
Σκεπάζουμε τη ζύμη για 1 ώρα.

Υλικά γέμισης
1 κιλό σπανάκι πλυμένο και ζεματισμένο που το βάζουμε σε σουρωτήρι και το στύβουμε με τα χέρια καλά, 
5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα, 
300 γρ. τριμμένη φέτα, 
50 γρ. ελαιόλαδο,
αλάτι,
μαύρο πιπέρι 
εάν θέλουμε βάζουμε 2 αυγά χτυπημένα

ΕΚΤΈΛΕΣΗ:
Τα βάζουμε όλα σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε.

ΕΚΤΈΛΕΣΗ ΦΥΛΛΩΝ:
Κόβουμε τη ζύμη σε 7 ίσα κομμάτια τα οποία κάνουμε μπαλίτσες και τα ανοίγουμε σε μικρά φυλλαράκια.
Βάζουμε τα 3 φυλλαράκια το ένα πάνω στο άλλο λαδώνοντάς τα και στη συνέχεια ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο.
Λαδώνουμε το ταψί και το τοποθετούμε στον πάτο.
Ρίχνουμε τη μισή γέμιση διάσπαρτα.
Παίρνουμε ένα φυλλαράκι και το ανοίγουμε σε ένα φύλλο.
Το στρώνουμε πάνω στην γέμιση.
Ρίχνουμε πάνω του την υπόλοιπη γέμιση.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με πριν και με τα 3 φυλλαράκια ανοίγουμε ένα μεγάλο λεπτό φύλλο.
Το τοποθετούμε σουρωτά πάνω στη γέμιση.
Τέλος λιώνουμε 100 γρ. ΒΙΤΑΜ, ρίχνουμε μέσα 100 ml ΣΠΟΡΕΛΑΙΟ και 100 ml ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ και το ρίχνουμε πάνω στην πίτα.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις, στη μεσαία σχάρα μέχρι να κοκκινίσει καλά.
Εμένα μου πήρε 1 ώρα.
Όταν τη βγάλουμε από το φούρνο την ραντίζουμε με νερό και την σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας.