Σπανακοτυρόπιτα με χωριάτικο σπιτικό φύλλο


ΣΠΑΝΑΚΟΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ

Μια υπέροχη χωριάτικη πίτα με φανταστικό, κρατσανιστό φύλλο!! 

Υλικά
για το φύλλο
1 ποτήρι χλιαρό νερό
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. λάδι
1 κ.σ. ξύδι
1/2 κιλό περίπου αλεύρι (όσο πάρει)

για τη γέμιση
700 γρ. σπανάκι, πλυμένο και ζεματισμένο
200 γρ. τυρί φέτα χοντροτριμμένη
2 αυγά
1 πράσο ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγα φυλλαράκια άνηθο ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι
1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1 κ.γ. μπούκοβο γλυκό (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε όλα μαζί τα υλικά για τη ζύμη και αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Τσιγαρίζουμε το πράσο και τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε το ζεματισμένο σπανάκι, το δυόσμο, τον μαϊντανό, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι και μπούκοβο και ανακατεύουμε όλα μαζί για λίγο.
Προσθέτουμε το ρύζι και φέρνουμε κι αυτό δυο βόλτες.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφού κρυώσει προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα με τη φέτα και ανακατεύουμε.
Μόλις ξεκουραστεί η ζύμη μας τη χωρίζουμε σε 6 μπαλάκια.
Ανοίγουμε φυλλαράκια στο μέγεθος μικρού πιάτου και κάνουμε 2 τριάδες λαδώνοντας ενδιάμεσα τα φύλλα μας. ΔΕΝ βάζουμε λάδι στο πάνω φύλλο.
Βάζουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά.
Ανοίγουμε τη μία τριάδα σε ένα μεγάλο φύλλο και το τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί.
Βάζουμε τη γέμιση κι από πάνω σκεπάζουμε με το φύλλο που ανοίγουμε με τη δεύτερη τριάδα.
Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και λίγο νεράκι με τα δάχτυλά μας.
Χαράζουμε την πίτα και βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 - 40 λεπτά ανάλογα το φούρνο μας.
Με την ίδια ζύμη κάνουμε και όλες τις πίτες μας.
Καλή επιτυχία!



Credits:
ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ