Μια συνταγή της κυρίας Ξένιας Δάρρα για ΤΡΙΦΤΗ ΜΗΛΟΠΙΤΑ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Τριφτή μηλόπιτα
Γίνεται φανταστική!
Υλικά
Για τη ζύμη:
1 φαρίνα που φουσκώνει μόνη της (ή 500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ένα φακελάκι μπέικιν πάουντερ)
250 γρ βούτυρο γάλακτος
1 κούπα ζάχαρη
1 κουταλάκι βανίλια
1 μεγάλο αυγό
Για τη γέμιση:
4 - 5 μήλα κόκκινα, μέτρια σε μέγεθος (εγώ προτιμώ τα pink lady)
2 κουταλιές χυμό λεμόνι
1 κούπα ζάχαρη (άσπρη ή καστανή ή μισή-μισή)
1 κοφτή κουταλιά κανέλα
Ένα ταψί 25 εκ και άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα
Οδηγίες
Προθερμάνετε το φούρνο στους 175°C στις αντιστάσεις και βουτυρώστε ελαφρά ένα ταψί διαμέτρου 25 εκ.
Σε ένα μπολ ανακατέψτε με ένα πιρούνι τη ζάχαρη και τη φαρίνα (ή το αλεύρι και το μπέικιν).
Προσθέστε το βούτυρο και τρίψτε με το χέρι σας μέχρι να σχηματιστούν ψίχουλα.
Προσθέστε το αυγό και τη βανίλια και ζυμώστε μέχρι να σχηματιστεί μία μπάλα ζύμης.
Χωρίστε τη ζύμη σε τρία ίσα μέρη, αφήστε το ένα τρίτο καλυμένο να ξεκουραστεί στον πάγκο της κουζίνας ή στο ψυγείο.
Απλώστε την υπόλοιπη ζύμη, κομμάτι-κομμάτι, με τα χέρια σας στο ταψί.
Θα καλύψετε όλο το ταψί και μαζί λίγο από τα πλαϊνά ώστε να σχηματιστεί κάτι σαν βάση τάρτας.
Στο ίδιο μπολ, τρίψτε τα μήλα (με ή χωρίς τη φλούδα) περνώντας τα από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη.
Περιχύστε τα με το χυμό του λεμονιού.
Σφίξτε τα με τα χέρια σας και στραγγίστε ώστε να φύγουν τα περίσσια υγρά και προσθέστε τη ζάχαρη και την κανέλα.
Ανακατέψτε καλά και γεμίστε το ταψί.
Τρίψτε το υπόλοιπο ζυμάρι πάνω από τα μήλα με τα χέρια σας, ώστε να σχηματιστούν ακανόνιστα ψίχουλα.
Προσέξτε να σκεπάσετε τη γέμιση ομοιόμορφα με τα ψίχουλα ζύμης.
Ψήστε στη μεσαία/κατω σχάρα για 50-60 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Αφήστε τη μηλόπιτα να κρυώσει και πασπαλίστε την με ζάχαρη άχνη.
1 φαρίνα που φουσκώνει μόνη της (ή 500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ένα φακελάκι μπέικιν πάουντερ)
250 γρ βούτυρο γάλακτος
1 κούπα ζάχαρη
1 κουταλάκι βανίλια
1 μεγάλο αυγό
Για τη γέμιση:
4 - 5 μήλα κόκκινα, μέτρια σε μέγεθος (εγώ προτιμώ τα pink lady)
2 κουταλιές χυμό λεμόνι
1 κούπα ζάχαρη (άσπρη ή καστανή ή μισή-μισή)
1 κοφτή κουταλιά κανέλα
Ένα ταψί 25 εκ και άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα
Οδηγίες
Προθερμάνετε το φούρνο στους 175°C στις αντιστάσεις και βουτυρώστε ελαφρά ένα ταψί διαμέτρου 25 εκ.
Σε ένα μπολ ανακατέψτε με ένα πιρούνι τη ζάχαρη και τη φαρίνα (ή το αλεύρι και το μπέικιν).
Προσθέστε το βούτυρο και τρίψτε με το χέρι σας μέχρι να σχηματιστούν ψίχουλα.
Προσθέστε το αυγό και τη βανίλια και ζυμώστε μέχρι να σχηματιστεί μία μπάλα ζύμης.
Χωρίστε τη ζύμη σε τρία ίσα μέρη, αφήστε το ένα τρίτο καλυμένο να ξεκουραστεί στον πάγκο της κουζίνας ή στο ψυγείο.
Απλώστε την υπόλοιπη ζύμη, κομμάτι-κομμάτι, με τα χέρια σας στο ταψί.
Θα καλύψετε όλο το ταψί και μαζί λίγο από τα πλαϊνά ώστε να σχηματιστεί κάτι σαν βάση τάρτας.
Στο ίδιο μπολ, τρίψτε τα μήλα (με ή χωρίς τη φλούδα) περνώντας τα από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη.
Περιχύστε τα με το χυμό του λεμονιού.
Σφίξτε τα με τα χέρια σας και στραγγίστε ώστε να φύγουν τα περίσσια υγρά και προσθέστε τη ζάχαρη και την κανέλα.
Ανακατέψτε καλά και γεμίστε το ταψί.
Τρίψτε το υπόλοιπο ζυμάρι πάνω από τα μήλα με τα χέρια σας, ώστε να σχηματιστούν ακανόνιστα ψίχουλα.
Προσέξτε να σκεπάσετε τη γέμιση ομοιόμορφα με τα ψίχουλα ζύμης.
Ψήστε στη μεσαία/κατω σχάρα για 50-60 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Αφήστε τη μηλόπιτα να κρυώσει και πασπαλίστε την με ζάχαρη άχνη.