Τυρόπιτες με ανθότυρο



Μια συνταγή της κυρίας Αννας Καλλεργη για ΤΥΡΟΠΙΤΕΣ ΜΕ ΑΝΘΟΤΥΡΟ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Τυρόπιτες με ανθότυρο

ΥΛΙΚΑ:
1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
1 ποτήρι νερού γάλα χλιαρό
2 ποτήρια νερού ζάχαρη
4 αυγά
1 μπεϊκιν πάουντερ (φακελάκι των 20 γρ.)
1/2 κ.γ. σόδα
Ξύσμα 2 λεμονιών
2 βανίλιες
1300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
Αλεύρι για το άνοιγμα
Το ποτήρι που χρησιμοποίησα ήταν 250 ml χωρητικότητα.
 
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:
1300 γρ. μυζήθρα (ανθότυρο φρέσκο)
1 φλιτζάνα του τσαγιού ζάχαρη
1 βανίλια
1/2 κ.γ. κανέλα κοπανισμένη
1 αυγό
1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο

Κοσκινίζουμε το αλεύρι.
Χωρίζουμε τα αυγά. 
Χτυπάμε τα ασπράδια να σταθούν. 
Χτυπάμε τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη και μετά τα ενώνουμε να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
Σε λεκανη χτυπάμε το ελαιόλαδο την υπόλοιπη ζάχαρη να λιώσει όσο γίνεται και προσθέτουμε το μείγμα των αυγών, το γάλα (χλιαρό) που μέσα έχουμε διαλύσει τη σόδα, τις βανίλιες, το ξύσμα των λεμονιών και προσθέτουμε σιγά - σιγά το αλεύρι που μέσα έχουμε προσθέσει το μπεϊκιν πάουντερ ζυμώνοντας με το χέρι.
Πρέπει να γίνει μια εύπλαστη ζύμη για να μπορούμε να ανοίξουμε φύλλο.
Βάζουμε το ζυμάρι για μισή ώρα στο ψυγείο.
Η μυζήθρα πρέπει να είναι καλά στραγγισμένη.
Με πιρούνι ή με ραβδομπλέντερ την διαλύουμε καλά και προσθέτουμε τα υλικά, ανακατεύοντας να γίνουν μους.
Ανοίγουμε φύλλο (το άνοιξα με πλάστη και η ποσότητα της ζύμης, ίσα να κόβουμε 2 φυλλαράκια στρογγυλά κάθε φορά).
Κόβουμε με στρογγυλό τσέρκι 11 εκ. ή και λίγο μεγαλύτερο.
Βάζουμε στο καθένα μια γενναία ποσότητα γέμισης και το κλείνουμε σαν μισοφέγγαρο, πατώντας τις άκριες με πιρούνι να κλείσουν.
Τα αλείφουμε με αυγό και πασπαλίζουμε με άσπρο σουσάμι.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις για 40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν.
Μου έγιναν 60 κομμάτια περίπου.
Αν θέλουμε, όταν κρυώσουν εντελώς, τα βάζουμε σε πλαστικά τάπερ και τα διατηρούμε στον καταψύκτη.
Όποτε θέλουμε βγάζουμε την ποσότητα που επιθυμούμε, τα ξεπαγώνουμε και είναι σαν να τα φτιάξαμε εκείνη την στιγμή.