Ντολμαδάκια γιαλαντζί στη γάστρα



Μια συνταγή της κυρίας Κατερινας Στεργιου για ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Ντολμαδάκια γιαλαντζί στη γάστρα

Τα υλικά που θα χρειαστούμε
Φύλλα. Αμπελόφυλλα
500 γρ ρύζι γλασέ
1 κούπα ελαιόλαδο
3 λεμόνια το χυμό
5 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
Μαϊντανό
Δυόσμο
Άνηθο
Ζωμός. Κοτόπουλο...κύβο
Αλάτι. Πιπέρι

Πλένουμε τα αμπελόφυλλα (εγώ χρειάστηκα περίπου 150 Φύλλα).
Σε νερό που βράζει βουτάμε για λίγο τα φύλλα και βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και ρίχνουμε κρύο νερό.
Σε κατσαρολάκι σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια στο μισό λάδι.
Ρίχνουμε μισό ποτήρι ζεστό νερό, το ρύζι. τα υπόλοιπα υλικά και το χυμό από 2 λεμόνια να πάρουν μια βράση όλα τα υλικά.
Αφού κρυώσει λίγο αρχίζουμε και τυλίγουμε βάζοντας στο κάθε φύλλο ένα κουταλάκι του γλυκού ρύζι. Αραδιάζουμε σε γάστρα, προσθέτουμε, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ρίχνουμε ζεστό νερό ώστε να σκεπάζει καλά τα ντολμαδάκια.
Σκεπάζουμε με φύλλα και μετά με αλουμινόχαρτο και το καπάκι της γάστρας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 250 βαθμούς για μισή ώρα και μετά στους 200 για άλλη μισή ώρα.
(Για να διατηρήσουμε το μαϊντανό και τον άνηθο αρκετές μέρες τα βάζουμε στην πόρτα του ψυγείου μέσα σε ποτήρι με νερό).