Μπασμάτι με δυόσμο και αρώματα λεμονιού



Μια συνταγή της κυρίας Matula Giasirani για BASMATI ΜΕ ΔΥΟΣΜΟ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ από την ομάδα στο Facebook ΣΥΝΤΑΓΈΣ ΓΙΑ ΧΡΥΣΟΧΈΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Μπασμάτι με δυόσμο και αρώματα λεμονιού

Υλικά:
200 γρ. ρύζι basmati ( 1 φλ.) ινδικό αρωματικό ρύζι
4 γρ. φρέσκα φύλλα δυόσμου ( 2 κλωναράκια)
1 πρέζα ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι
1 κύβο λαχανικών διαλυμένο μέσα σε 1 φλ. Βραστό νερό
30 γρ. ελαιόλαδο ( 2 κ.σ.)
1 σκελίδα σκόρδο
2 γρ. χυμό λεμόνι (3 σταγόνες)

Εκτέλεση:
Μουλιάζω το ρύζι σε νερό 15’, έτσι εξασφαλίζω να είναι σπυρωτό και αφράτο.
Σε αντικολλητικό τηγάνι, με καπάκι, βαρύ πάτο, και βάθος, και σε χαμηλή θερμοκρασία, 6 με μεγαλύτερη το 9, ζεσταίνω το ελαιόλαδο, και μόλις έρθει σε θερμοκρασία, προσθέτω το σκόρδο ψιλοκομμένο, και το αφήνω μέσα στο λάδι, να βγάλει τα αρώματα του.
Κατόπιν ρίχνω το basmati, σουρωμένο, και ξεπλυμένο καλά, το ανακατεύω μαζί με το λάδι σκόρδου, να ενωθεί μαζί του, πάντα σε χαμηλή θερμοκρασία, προσθέτω το ζωμό λαχανικών, τον οποίο διατηρώ ζεστό, δυναμώνω την φωτιά στο 9, και μόλις πάρει βράσει, σβήνω την εστία, καπακώνω το σκεύος, και αφήνω, πάνω στο σβηστό μάτι, το ρύζι, να απορροφήσει τα υγρά του για 10’.
Μέχρι να γίνει αυτό, ψιλοκόβω τα φύλλα δυόσμου, παίρνω το ξύσμα από το λεμόνι, και μόλις περάσει ο χρόνος μαγειρέματος, πάω στο ρύζι, ανοίγω το σκέπασμα, προσθέτω το ξύσμα, τον δυόσμο, τον χυμό λεμόνι, ανακατεύω, προτιμότερο με ξύλινες κουτάλες, το αφράτο, αυτό ρύζι, σερβίρω, και απολαμβάνω.