
ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΣΜΥΡΝΕΙΚΑ
Αυτά τα κουλουράκια είναι τέλεια για να συνοδεύσουν τον καφέ σας ή να τα προσφέρετε στους φίλους και την οικογένειά σας.
Υλικά:
- 250 γρ. βούτυρο (π.χ. Λούρπακ)
- 1 1/2 κούπα άχνη ζάχαρη
- 2 αυγά
- 2 κρόκους αυγών
- 1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 1 κ.γ. σόδα
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 2 βανίλιες
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση:
- Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει.
- Προσθέτουμε τα αυγά και τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και τις βανίλιες και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Πλάθουμε τη ζύμη σε μικρά κουλουράκια στο σχήμα που επιθυμούμε (π.χ. βαρκούλες, πλεξούδες, στρογγυλά).
- Τοποθετούμε τα κουλουράκια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
- Χτυπάμε το ένα ασπράδι με λίγο νεράκι και αλείφουμε τα κουλουράκια για να πάρουν ωραίο χρώμα κατά το ψήσιμο.
- Ψήνουμε τα κουλουράκια στους 180°C μέχρι να ροδίσουν, περίπου 15-20 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος τους.
- Αφήνουμε τα κουλουράκια να κρυώσουν ελαφρά πριν τα βγάλουμε από το ταψί.
