Λεπτή χορτόπιτα με άγρια χόρτα του βουνού, ψημένη σε ξυλόφουρνο



Μια συνταγή για ΛΕΠΤΗ ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΑΓΡΙΑ ΧΟΡΤΑ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ, ΨΗΜΕΝΗ ΣΕ ΞΥΛΟΦΟΥΡΝΟ από τη σελίδα στο Facebook Μαγειρεύοντας με την marianna


Λεπτή χορτόπιτα με άγρια χόρτα του βουνού, ψημένη σε ξυλόφουρνο

Υπέροχη με φύλλο τραβηχτό!

ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ
550 γραμμάρια αλεύρι
50 ml ελαιόλαδο
1 κ.γ. αλάτι
2 κ.σ ξύδι,
χλιαρό νερό όσο χρειαστεί μέχρι να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη και μαλακή

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
1 κιλό άγρια χόρτα (τα καθαρίζουμε και τα πλένουμε καλά),
2 - 3 πράσα κομμένα σε λεπτές ροδέλες,
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο,
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα σε λεπτές ροδέλες,
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο,
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο,
λίγο τραχανά
200 γραμμάρια κατσικίσιο τυρί σε τρίμματα,,
λίγο αλάτι,
λίγο πιπέρι,
50 ml ελαιόλαδο

ΚΑΙ ελαιόλαδο για τα φύλλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι μας, το αλάτι και ανακατεύουμε.
Κάνουμε μια γουβίτσα και ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το ξύδι.
Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε λίγο - λίγο το νερό.
Ανακατεύουμε και στο τέλος ζυμώνουμε με το χέρι μας, ώστε να έχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα τοιχώματα του μπολ.
Μεταφέρουμε τη ζύμη μας στον πάγκο εργασίας που τον έχουμε πασπαλίσει με λίγο νισεστέ.
Ζυμώνουμε για 7 - 8 λεπτά μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας.
Μπορούμε αν θέλουμε να κάνουμε τη ζύμη στο μίξερ χρησιμοποιώντας τον γάντζο.
Μεταφέρουμε το ζύμη σε ένα μπολ την σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 45 λεπτά.
Στη συνέχεια την χωρίζουμε σε έξι κομμάτια και το κάθε κομμάτι το πλάθουμε σε μπαλάκι.
Τα περνάμε με ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν 30 λεπτά.

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Πλένουμε καλά τα άγρια χόρτα και τα ψιλοκόβουμε.
Τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο σουρωτήρι και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα.
Προσθέτουμε λίγο χοντρό αλάτι και τρίβουμε τα χόρτα με τα χέρια μας να μαραθούν και να αποβάλλουν τα υγρά τους.
Τα αφήνουμε στο σουρωτήρι για αρκετή ώρα.
Στη συνέχεια τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τα μυρωδικά και το ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
Ρίχνουμε τον τραχανά, το κατσικίσιο τυρί και ελέγχουμε το αλάτι.
Προσθέτουμε λίγο πιπέρι, προσθέτουμε και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.

ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΙΤΑ
Κατόπιν παίρνουμε ένα - ένα τα μπαλάκια και με τον πλάστη ανοίγουμε έξι φύλλα.
Στρώνουμε τρία φύλλα κάτω στο σινί μας και περνάμε το κάθε φύλλο με ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε τη γέμιση και φροντίζουμε να την στρώσουμε ομοιόμορφα.
Στρώνουμε τα επόμενα 3 φύλλα επάνω από τη γέμιση περνώντας το καθένα με ελαιόλαδο/
Αφού περάσουμε και το τελευταίο φύλλο με ελαιόλαδο χαράζουμε την πίτα μας σε μπακλαβαδωτά κομμάτια και την ραντίζουμε με λίγο νεράκι.
Την ψήνουμε στον ξυλόφουρνο.