Χωριάτικος μπακλαβάς



ΧΩΡΙΑΤΙΚΟΣ ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ

Υλικά
2 πακέτα φύλλο Βηρυτού Κανάκη
500 γρ. βούτυρο λιωμένο έβαλα Ήπειρος
Γαρύφαλλα καραφάκια για το κάρφωμα του μπακλαβά

1 κούπα καρύδια
1 κούπα αμύγδαλα
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού σουσάμι
15 μπισκότα Μιράντα Παπαδοπούλου
1 κουταλιά του γλυκού κανέλα, 
1/2 κουταλιά του γλυκού γαρύφαλλο 
1/2 κουταλιά του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
όλα αυτά τα υλικά τα θρυμματίζετε στο μπλέντερ και ανακατεύετε σε ένα μπολ.

Υλικά για το σιρόπι
700 gr. ζάχαρη
2 ποτήρια μεγάλα νερό
σταγόνες από λεμονί
1 φλιτζάνι του τσαγιού μέλι.

Φτιάξτε το σιρόπι.
Βράζετε νερό ζάχαρη και λεμόνι για 10 λεπτά.
Αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε το μέλι, αφήνετε να κρυώσει και ρίχνετε σε καυτό μπακλαβά.

Εκτέλεση
Στο τετράγωνο ταψί φούρνου στρώνουμε κάτω το 1 πακέτο φύλλα Βηρυτού.
Μετά κάθε φύλλο που βάζουμε από το δεύτερο πακέτο στρώνουμε και μπόλικη γέμιση μέχρι να τελειώσουμε τα φύλλα.
Κρατάμε 4 φύλλα για πάνω - πάνω.
Μόλις τελειώσουμε χαράζουμε τον μπακλαβά και μπήγουμε τα καρφάκια γαρύφαλλο στα κομμάτια.
Βάζουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και το βάζουμε στη φωτιά μέχρι να κάψει πάρα πολύ καλά.
Όταν θα αρχίσει να βράζει το βούτυρο αποσύρουμε από τη φωτιά και περιχύνουμε αμέσως τον μπακλαβά με αυτό.
Αφήνουμε το βούτυρο να απορροφηθεί όλο από τον μπακλαβά, περίπου 10 λεπτά.
Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 220 βαθμούς.
Βάζουμε τον μπακλαβά στην κάτω θέση του φούρνου και ψήνουμε σε αντιστάσεις, στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει πάρα πολύ καλά για να ξεραθεί.
Βγάζουμε τον μπακλαβά από το φούρνο και όπως είναι καυτός ρίχνουμε το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε τον μπακλαβά να απορροφήσει αρκετό σιρόπι καμία ώρα.
Αυτό που θα μείνει στο ταψί μας από σιρόπι δεν το πετάμε! Το σουρώνουμε και το φυλάμε σε ένα βαζάκι και το ρίχνουμε πάνω σε λουκουμάδες (δε χαλάει στο ντουλάπι).



Credits:
Χωριάτικος μπακλαβάς