Γλυκά και αλμυρά ατσμά



Μια συνταγή της κυρίας Κυριακής Νικολακοπούλου για ΓΛΥΚΑ ΚΑΙ ΑΛΜΥΡΑ ΑΤΣΜΑ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Γλυκά και αλμυρά ατσμά

Ατσμα γλυκα με μερεντα και αλμυρά με γκουντα, ζαμπόν, γαλοπουλα και τυρί κρέμα τυπου Philadelphia, πασπαλισα με σουσάμι!!

Υλικά:
600 γρ. γάλα χλιαρό
300 γρ. ηλιέλαιο
2 1/2 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. αλάτι
50 γρ φρέσκια μαγιά ή 2 φακελάκια ξερή
2 αυγά (ασπράδια μέσα στην ζύμη και οι κρόκοι για επάλειψη)
1 κιλό + 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ

Μέθοδος εκτέλεσης:
Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό γάλα μαζί με τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε το λάδι και τα 2 ασπράδια από τα αυγά μας και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε στο τέλος το αλάτι και το αλεύρι, ζυμώνουμε ελαφρά. Θα βγει μια μαλακή ζύμη.
Αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει για 1/2 – 1 ώρα.
Γεμίζουμε ότι θέλουμε γλυκό ή αλμυρό σε περίπου 30 μπαλάκια και τα στρώνουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα, αφήνουμε λίγη ώρα να φουσκώσουν.
Αλείφουμε με πινέλο τους κρόκους και ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αντιστάσεις για 30' λεπτά περίπου έως ότου ροδίσουν.