Λαδένια

ΛΑΔΕΝΙΑ

ΛΑΔΕΝΙΑ


Μια παραδοσιακή πίτα από την Κίμωλο, που ξεχωρίζει για τη λιτότητα και τη νοστιμιά της. Η αφράτη ζύμη συνδυάζεται τέλεια με την αρωματική γέμιση από ντομάτες, κρεμμύδι και μυρωδικά.


Υλικά

Για τη ζύμη:
  • 250 γρ. χλιαρό νερό
  • 1 φακελάκι μαγιά 
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 1 κουταλάκι γλυκού ρίγανη 
  • 40 γρ. ελαιόλαδο 
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι 

Για τη γέμιση:
  • 5 ντομάτες, κομμένες σε φέτες 
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες 
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 
  • Λίγο άνηθο 
  • Λίγο αλάτι 
  • Πιπέρι 
  • Λίγη ρίγανη 
  • Λίγο ελαιόλαδο 


Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το χλιαρό νερό με τη μαγιά και την αφήνουμε να διαλυθεί. 
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι, τη ρίγανη, το ελαιόλαδο και το αλάτι, και ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή, ελαστική ζύμη. 
  3. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. 
  4. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα μπολ, τοποθετούμε τις φέτες ντομάτας, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον άνηθο. 
  5. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά, ώστε τα υλικά να αναμειχθούν. 
  6. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, τη χωρίζουμε στα δύο. 
  7. Λαδώνουμε ελαφρώς δύο μέτρια ταψιά και ανοίγουμε τη ζύμη με τα χέρια μας, ώστε να καλύψει την επιφάνειά τους. 
  8. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση πάνω από τη ζύμη, φροντίζοντας να καλύψει όλη την επιφάνεια. 
  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ψηθεί η ζύμη και να καραμελώσουν τα λαχανικά. 

ΛΑΔΕΝΙΑ

Δημιουργός συνταγής: Μαρία Μανιουδάκη

Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget