
ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΗ ΓΛΥΚΙΑ ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ
Υλικά
- 1,5 κιλό κολοκύθα τριμμένη
- 2 (σχεδόν) πακέτα φύλλο Βηρυτού
- 250 γρ. Βούτυρο ( ένα πακέτο δηλαδή φρέσκο )
- 1 φλ. ζάχαρη
- 1 φλ. σταφίδες ξανθές
- 1 φλ. καρύδια χοντροτριμμένα
- 1/2 φλ. σιμιγδάλι
- 1 Κ. κανέλα
- 1/3 Κ. γαρίφαλο
- 1/2 φλ. τριμμένη φρυγανιά
- ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι
Για το σιρόπι:
- 2 φλ. ζάχαρη
- 2 φλ. νερό
- χυμός από μισό λεμόνι
- 1-2 ξύλα κανέλας
Εκτέλεση
- Στρίβουμε καλά την κολοκύθα και την βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τα καρύδια, τις σταφίδες, τη φρυγανιά και το ξύσμα.
- Ανακατεύουμε απαλά.
- Απλώνουμε το ένα πακέτο φύλλα στο ταψί μας και τα αλείφουμε ανάμεσα με μπόλικο λιωμένο βούτυρο.
- Βάζουμε τη γέμιση, στρώνουμε όμορφα να πάει παντού και βάζουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρωμένο κι αυτά!
- Το ταψί μας κι αυτό αλειμμένο με βούτυρο!
- Αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και ραντίζουμε με λίγο νερό.
- Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις για 45 λεπτά περίπου, στους 180 βαθμούς.
- Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι περίπου 10 λεπτά.
- Αφήνουμε την πίτα να είναι χλιαρή και την περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι.
- Αφήνουμε την πίτα να τραβήξει το σιρόπι για 30 - 40 λεπτά.
Δημιουργός συνταγής: Sunday Lous
