Τραχανάς γλυκός



ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΓΛΥΚΟΣ

ΥΛΙΚΑ για 5 κιλά τραχανά ΓΛΥΚΌ
2.5 κιλά αλεύρι λευκό
2 κιλά αλεύρι κίτρινο
500 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
10 αυγά (2 αυγά στο κιλό) ΓΙΑΤΊ εμείς έτσι το τρώμε
2 χούφτες αλάτι
2 λίτρα περίπου γάλα κατσικίσιο
2 γρ. Κρόκο Κοζάνης.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Από το προηγούμενο βράδυ σούρωσα και έβρασα το γάλα και το άφησα να κρυώσει.
Όταν κρύωσε το έβαλα στο ψυγείο.
Μερικές ώρες πριν το χρειαστώ το έβγαλα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Κοσκίνισα τα άλευρα και έριξα το σιμιγδάλι και το αλάτι.
Από το γάλα ζέστανα λίγο σε ένα μπρίκι και όταν ζεστάθηκε έριξα τον κρόκο Κοζάνης να ανοίξει και να είναι εύκολο να ενσωματωθεί με το ζυμάρι μου.
Σε ένα μπολ έσπασα τα αυγά.
Αφού έκανα μια λακουβίτσα στο αλεύρι έριξα τα χτυπημένα αυγά και έριξα το πρώτο 1.5 λίτρο γάλα και το υπόλοιπο σιγά - σιγά. Εμένα μου πήρε 2 λίτρα.
Έκανα ένα καλό ζύμωμα.
Τα χώρισα σε 1 κιλό την κάθε μπάλα και ξαναζύμωσα.
Όταν γυάλισε το κάθε ένα από τα ζυμαράκια μου τα τύλιξα σε μεμβράνη και τα άφησα για 2 ώρες να ξεκουραστούν.
Έστρωσα σεντόνια στα κρεβάτια, άρχισα να κόβω το κάθε ζυμάρι σε μεγαλούτσικα κομμάτια και τα έβαζα το ένα δίπλα στο άλλο πάνω στο σεντόνι.
Αφού τα τελείωσα όλα τα άφησα να αρχίσουν να στεγνώσουν λίγο. Αυτό βέβαια θέλει αρκετές ώρες.
Μετά από αρκετές ώρες τα γύρισα από την άλλη πλευρά.
Όταν άρχισαν να στεγνώνουν τα έκοψα σε μικρότερα κομμάτια.
Όταν στέγνωσαν και αυτά άρχισε το τρίψιμο του τραχανά (από τον χειροδύναμο το σύζυγο) με το αργιολογι.
Ότι τρίβαμε το απλώναμε σε ένα άλλο κρεβάτι με ανοιχτά παράθυρα.
Και τότε ξεκίνησε η φυσική αποξήρανση.
Θα μείνει 3 - 4 μερες μέσα στο σπίτι να στεγνώσει και ύστερα θα τον βάλω σε υφασμάτινες θήκες και θα τον βγάλω στον ήλιο για να στεγνώσει εντελώς.



Credits:
Anna Lampropouloy
ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Τραχανάς γλυκός