Σπανακοτυρόπιτα



ΣΠΑΝΑΚΟΤΥΡΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
700 με 800 γρ. σπανάκι
1 ξερό κρεμμύδι
4 κρεμμυδάκια χλωρά
2 πράσα
Άγριο μάραθο
Δυόσμο
Σέσκουλα
2 αυγά
400 με 500 γρ τυρί Φέτα ή όσο θέλετε
Αλάτι - πιπέρι
Ελαιόλαδο

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΖΥΜΑΡΙ
600 γρ αλεύρι
2 με 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
1 κουταλάκι γλ. αλάτι
Νερό όσο πάρει να γίνει μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζω και πλένω το σπανάκι και τα μυρωδικά.
Κόβω τα πράσα και το ξερό κρεμμύδι και τα σοτάρω με λίγο λάδι σε δυνατή φωτιά να μαραθούν.
Κόβω το σπανάκι, ρίχνω λίγο αλάτι και τα τρίβω να βγάλουν τα υγρά τους.
Τα στύβω πιέζοντάς τα στις χούφτες μου και τα βάζω σε μια λεκάνη.
Ρίχνω όλα τα μυρωδικά ψιλοκομμένα, τα πράσα με το κρεμμύδι, το τυρί, τα αυγά, το πιπέρι και ελαιόλαδο, ανακατεύω και το αφήνω στην άκρη.
Ανοίγω 11 φύλλα.
Το πρώτο το ψήνω και το τρίβω μέσα στη γέμιση να απορροφήσει τυχόν υγρά.
Έχω λαδώσει το ταψί και στρώνω 5 φύλλα κάτω λαδώνοντας κάθε ένα που βάζω.
Ρίχνω τη γέμιση, σκεπάζω με τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντας ανάμεσά τους και το επάνω.
Γυρίζω τα φύλλα που εξέχουν σε κόθρο, χαράζω σε κομμάτια, καταβρέχω με λίγο νερό και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς Κελσίου, για περίπου μιάμιση ώρα.



Credits:
Litsa Kokkoni
ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Σπανακοτυρόπιτα