Μοσχαρίσιο νουά στο φούρνο με υπέροχη σάλτσα και πατάτες baby αρωματισμένες με δεντρολίβανο



ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΝΟΥΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ ΒΑΒΥ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΜΕ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ


Μοσχαρίσιο νουά στο φούρνο με υπέροχη σάλτσα


Υλικά

  • 2 κιλά Μοσχάρι Νουά (ολόκληρο κομμάτι)
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
  • 1/2 πράσο ψιλοκομμένο
  • 2 κλαδάκια θυμάρι
  • Μισό κ.γ. μπαχάρι
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 κούπα κόκκινο κρασί
  • 2 κούπες ζωμό κρέατος
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.σ. βούτυρο κρύο 


Εκτέλεση

  1. Δένουμε το μοσχάρι με σπάγκο ή ζητάμε στο κρεοπωλείο να μας το βάλουν σε δίχτυ για να κρατήσει το σχήμα του και να κόβεται ωραία μετά το ψήσιμο.
  2. Ζεσταίνουμε το λάδι και ροδίζουμε το μοσχάρι από όλες τις πλευρές. 
  3. Προσθέτουμε τα λαχανικά και αφήνουμε να μαραθούν για λίγα λεπτά. 
  4. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και σβήνουμε με το κρασί και τον ζωμό.
  5. Αφήνουμε να πάρει βράση και μεταφέρουμε το φαγητό μας σε ένα μακρόστενο πυρέξ.
  6. Κλείνουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 2 ώρες στους 170 βαθμούς στον αέρα γυρίζοντας το κρέας κατά διαστήματα ώστε να βρέχεται από τα υγρά του και να σιγοψήνεται.
  7. Όταν το βγάλουμε το αφήνουμε σκεπασμένο να σταθεί για 20 λεπτά
  8. Βγάζουμε το κρέας σε πιατέλα και σουρώνουμε τη σάλτσα.
  9. Την βάζουμε σε κατσαρολίτσα, διαλύουμε σε ένα ποτηράκι 1 κ.σ. γεμάτη αλεύρι σε λίγο νερό, το ρίχνουμε στην σάλτσα και την βράζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να αρχίζει να πήζει ελαφρά.
  10. Στο τέλος κλείνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε 1 κ.σ. βούτυρο.


Πατάτες baby με δεντρολίβανο


Υλικά

  • 1 κιλό πατάτες baby
  • 100-120 ml ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ή μισο κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
  • 1 κ.γ. δεντρολίβανο
  • αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λιγο βούτυρο

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε τις πατάτες. Δεν χρειάζεται να τις ξεφλουδίσουμε.
  2. Τις τοποθετούμε σε ένα ταψί, τις περιχύνουμε με ελαιόλαδο, αλατίζουμε και προσθέτουμε το δεντρολίβανο, λίγο σκόρδο και λίγο βούτυρο. 
  3. Ανακατεύουμε ελαφρά όλα τα υλικά μέσα στο ταψί. 
  4. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170° C για 1 ώρα περίπου ανάλογα το φούρνο μας.
  5. Για να δούμε πότε είναι έτοιμες καρφώνουμε ένα μαχαίρι, αν βυθίζεται εύκολα στη σάρκα τους τότε είναι έτοιμες.
  6. Τις βγάζουμε και όπως είναι σκεπασμένες τις αφήνουμε στην άκρη .
  7. Στην συνέχεια τις κόβουμε όλες στη μέση. 
  8. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, βάζουμε τις πατάτες με την κομμένη τους πλευρά να ακουμπά την επιφάνεια του τηγανιού και ρίχνουμε και όλα τα υγρά που έχουν μείνει στο ταψί.
  9. Τις ανακατεύουμε μέχρι να πάρουν πολύ καλό χρώμα, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.



Credits:

Eleni Tsoutsoudaki-Bassalou
ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ