
ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ
Υλικά (10 μερίδες)
- 500 gr φύλλο κρούστας (12 φύλλα)
- 80 gr βούτυρο λιωμένο
- 3 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. κανέλα
- 180 gr ζάχαρη
- 5 αυγά
- 180 gr λάδι ελαφρύ
- 1 φακελάκι (20 gr) baking powder
- 330 gr γιαούρτι στραγγιστό
- 2 κ.σ. λικέρ πορτοκαλιού
- 2 πορτοκάλια, ξύσμα
για το σιρόπι:
- 250 gr ζάχαρη
- 250 gr νερό
- 2 πορτοκάλια, το χυμό
- λίγη φλούδα πορτοκαλιού
Εκτέλεση
- Βουτυρώνουμε καλά ένα σκεύος φούρνου διαστάσεων ∼25x33.
- Αναμειγνύουμε τη λίγη ζάχαρη με την κανέλα.
- Χωρίζουμε τα μισά φύλλα και τα απλώνουμε επάνω σε πάγκο εργασίας.
- Τα βουτυρώνουμε ένα-ένα και τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και την κανέλα.
- Τα σουρώνουμε, από τη μικρή πλευρά, σαν ακορντεόν και τα τοποθετούμε στο ταψί κατά μήκος και χαλαρά.
- Συνεχίζουμε μέχρι να σουρώσουμε και τα 6 φύλλα.
- Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 12' - 15' μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
- Σε μεγάλο μπωλ βάζουμε τη ζάχαρη και τα αυγά και τα χτυπάμε δυνατά μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει το μείγμα.
- Προσθέτουμε το λάδι λίγο - λίγο, την baking powder, το γιαούρτι, το λικέρ και το ξύσμα των πορτοκαλιών. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Με ένα ψαλίδι κόβουμε σε μικρά κομματάκια τα υπόλοιπα φύλλα ένα-ένα και τα ενσωματώνουμε στο μείγμα του γιαουρτιού.
- Ρίχνουμε το μείγμα του μπωλ επάνω από τα ψημένα φύλλα.
- Ψήνουμε στο φούρνο στους 180°C για ∼35'-40', έως ότου ροδίσει καλά και να έχει ψηθεί από κάτω.
- Βράζουμε τα υλικά του σιροπιού για 4'-5' και αφού βγάλουμε την πορτοκαλόπιτα από το φούρνου και έχει κρυώσει αρκετά τη σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι.
