ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΚΛΑΣΙΚΗ (ΠΑΛΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ)
Αφράτη και ζουμερή αυτή η συνταγή για την Κλασική Καρυδόπιτα θα σε ταξιδέψει σε γευστικές απολαύσεις!
Είναι τέλεια για κάθε περίσταση, από ένα οικογενειακό τραπέζι μέχρι ένα γιορτινό τραπέζι.
Ετοιμάσου να γευτείς την πιο νόστιμη καρυδόπιτα που έχεις δοκιμάσει ποτέ!
Για το σιρόπι:
Υλικά
Για τη ζύμη:- 10 αυγά
- 2 κούπες ζάχαρη
- 2 κούπες φρυγανιά τριμμένη
- 2 κούπες καρύδια
- 2 βανίλιες
- 1 φακελάκι baking powder
Για το σιρόπι:
- 2 νεροπότηρα ζάχαρη
- 2 νεροπότηρα νερό
- Φλούδα λεμονιού (από μισό λεμόνι)
Εκτέλεση
- Κόβουμε τα καρύδια στο μπλέντερ, μέτρια προς ψιλά, αφήνοντας μερικά για το πασπάλισμα.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
- Προσθέτουμε στα αυγά τη φρυγανιά, το baking powder, τη βανίλια και τα καρύδια.
- Ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί 25x28 εκ.
- Αδειάζουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα, για περίπου 35-40 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να ψηθεί καλά στο εσωτερικό.
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη φλούδα λεμονιού.
- Αφήνουμε να βράσουν για 7 λεπτά από το σημείο βρασμού.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε τη φλούδα λεμονιού.
- Μόλις βγει η καρυδόπιτα από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και περιχύνουμε σιγά - σιγά με το σιρόπι που είναι ζεστό προς καυτό.
- Μόλις το απορροφήσει λίγο, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τα καρύδια που κρατήσαμε.
- Αφήνουμε την καρυδόπιτα να κρυώσει εντελώς πριν την κόψουμε και τη σερβίρουμε.
Tips:
- Για ακόμα πιο έντονη γεύση, μπορείς να προσθέσεις στην καρυδόπιτα λίγη κανέλα ή γαρύφαλλο.
- Αν επιθυμείς, αφού τη σιροπιάσεις μπορείς να ρίξεις από πάνω γλάσο σοκολάτας.
Καλή απόλαυση!