ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ
Αυτή η συνταγή συνδυάζει την γλυκόξινη γεύση του πορτοκαλιού με τη σοκολάτα, δημιουργώντας έναν μοναδικό συνδυασμό γεύσεων. Είναι ιδανικό για γιορτές ή σε περιόδους νηστείας αφού είναι και νηστίσιμο!
Υλικά
- 4 πορτοκάλια (καλά πλυμένα)
- 350 γρ. ζάχαρη
- 300 ml νερό
- 4 καρφάκια γαρύφαλλο
- 1 ξυλάκι κανέλας
Για το γλάσο σοκολάτας:
- 150 γρ. κουβερτούρα
- 1 κ.σ. ηλιέλαιο (για να δώσει λάμψη στο γλάσο)
Εκτέλεση
- Βάζουμε τα πορτοκάλια ολόκληρα σε μια λεκανίτσα με καθαρό νερό και τα αφήνουμε για μερικές ώρες (κατά προτίμηση όλη νύχτα) για να ξεπικρίσουν.
- Κόβουμε τα πορτοκάλια σε φέτες με τη φλούδα και τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το νερό, τα γαρύφαλλα και το ξυλάκι κανέλας.
- Βράζουμε το μείγμα για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
- Αφήνουμε τα πορτοκάλια στο σιρόπι τους όλη τη νύχτα.
- Την επόμενη μέρα, βράζουμε ξανά τις φέτες πορτοκαλιού για άλλα 10 λεπτά. Αυτό βοηθά να απορροφήσουν τη γλυκύτητα του σιροπιού.
- Απλώνουμε τις φέτες πορτοκαλιού σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τις ψήνουμε στους 180°C για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να στεγνώσουν λίγο αλλά να διατηρήσουν την υγρασία τους.
- Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και προσθέτουμε το ηλιέλαιο για να γίνει το γλάσο γυαλιστερό.
- Βουτάμε τις φέτες πορτοκαλιού μέχρι τη μέση στη σοκολάτα και τις αφήνουμε πάνω στη λαδόκολλα μέχρι να στεγνώσουν.
Αυτό το γλυκό είναι εντυπωσιακό σε εμφάνιση και τέλειο για συνοδευτικό σε καφέ ή ως κέρασμα για φίλους και οικογένεια.