Σπιτική λαγάνα



ΣΠΙΤΙΚΗ ΛΑΓΑΝΑ


Καλύτερη κι από του αρτοποιείου!

Υλικά
400 ml νερό (2 φλ.)
25 γρ νωπή μαγιά
2 κ.σ. ζάχαρη,
2 κ.γ. αλάτι
950 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ καλό ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Βάζουμε τη μαγιά σε μπολ και τη θρυμματίζουμε.
Ρίχνουμε πάνω της τη ζάχαρη και τέλος το νερό χλιαρό να αντέχει το χέρι.
Ανακατεύουμε με σύρμα και το σκεπάζουμε για 20 λεπτά.
Στη συνέχεια βάζουμε το μισό αλεύρι σε λεκανίτσα και ανοίγουμε μια λακουβίτσα.
Πάνω στο αλεύρι ρίχνουμε το αλάτι και γύρω - γύρω το λάδι.
Μέσα στη λακουβίτσα ρίχνουμε σιγά - σιγά τη μαγιά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα παίρνοντας λίγο - λίγο αλεύρι.
Ρίχνουμε σιγά - σιγά το υπόλοιπο αλεύρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε σε αφράτη ζύμη που να μην κολλάει.
Λαδώνουμε ένα μπολ και βάζουμε τη ζύμη μέσα.
Την πατάμε, την αλείφουμε με λίγο λάδι και τη σκεπάζουμε για 1 ώρα και 20 λεπτά σε ζεστό μέρος.
Στη συνέχεια βάζουμε λαδόκολλα στο ταψί και την αλείφουμε με λάδι.
Ξεφουσκώνουμε την ζύμη, λαδώνουμε τα χέρια και την κόβουμε.
Βγάζουμε στη άκρη πολύ λίγη ζύμη και εάν θέλουμε τη φτιάχνουμε μια μικρή λαγάνα.
Την υπόλοιπη τη βάζουμε στην λαδωμένη λαδόκολλα και με λαδωμένα χέρια την ανοίγουμε.
Κάνουμε ζαχαρόνερο και την αλείφουμε.
Ρίχνουμε και σουσάμι και την σκεπάζουμε για 35 λεπτά.
Την τρυπάμε με τα δάχτυλα και την ψήνουμε στους 220 βαθμούς για 20 λεπτά, φυσικά ανάλογα το φούρνο.