Πλαστός Θεσσαλίας νηστίσιμος με χόρτα



ΠΛΑΣΤΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟΣ ΜΕ ΧΟΡΤΑ

Με απίστευτα τραγανή ζύμη κι απίστευτη νοστιμιά!
Ο πλαστός ή πλαστό ή πισπίνα συνηθίζεται στη Θεσσαλία, με διαφορετικές τεχνικές κατά τόπους και ονομασίες!
Γίνεται και ραντιστή και με χυλό!
Και χόρτα κατά προτίμηση.

Για τη γέμιση με χόρτα
Θα χρειαστεί να ψιλοκόψουμε και να πλύνουμε καλά, πολλά νερά
1 κιλό σπανάκι
μια χεριά παζιά η σέσκουλα
μια χεριά τσουκνίδα
2 με 3 πράσα
1 κρεμμύδι ξερό
5 με 6 χλωρά κρεμμυδάκια

Αλατίζουμε τα χόρτα σε τρυπητό, αφήνουμε λίγα λεπτά και κατόπιν στύβουμε στις παλάμες μας να φύγουν τα πολλά υγρά.
Βάζουμε σε λεκάνη, ανακατεύουμε τα χόρτα και λαδώνουμε με 1 κούπα ελαιόλαδο.
Αφήνουμε στην άκρη και κάνουμε τη ζύμη χυλό.

Ζύμη χυλός
7 με 8 κούπες τσαγιού Αλεύρι (γ.ο.χ)
1/2 κ.γ. Αλάτι
4 κ.σ. Ελαιόλαδο 
1/2 κ.γ. Ξύδι 
Νερό χλιαρό τόσο όσο πάρει, να γίνει ένας χυλός πηχτός
Επίσης θα χρειαστούμε και 2 κ.σ. Φυτίνη λιωμένη για το ταψί και το ράντισμα

Δουλεύουμε με το σύρμα το χυλό να λειάνει, να γυαλίσει.
Βουτυρώνουμε το ταψί με Φυτίνη και απλώνουμε το μισό χυλό.
Τοποθετούμε προσεκτικά πάνω τα χόρτα ραντιστά, να πάνε παντού.
Ισιώνουμε και πιέζουμε απαλά τα χόρτα με τα χέρια μας να ισιώσουν.
Αυτό το κάνουμε πρώτον για να στρώσει ο χυλός καλύτερα πάνω και να μην πάει στα ενδιάμεσα η στον πάτο και δεύτερον για να είναι ομοιόμορφη η γέμιση, να μη σκορπά.
Ρίχνουμε λοιπόν και τον υπόλοιπο χυλό επάνω με κουτάλα, φροντίζοντας να πάει παντού.
Ισιώνουμε και ραντίζουμε το χυλό με ελάχιστη λιωμένη Φυτίνη (1 κ.σ. περίπου).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, χαμηλό έως μέτριο για μια ώρα περίπου.

Σημείωση
Ο πλαστός γίνεται και με καλαμποκάλευρο. Τότε γίνεται πιο αφράτη και τριφτή η ζύμη.
Τις περισσότερες φορές κάνω με αλεύρι γιατί μου αρέσει η ζύμη να είναι πιο σκληρή και τραγανή.
Επίσης αν θέλουμε αρτύσιμο πλαστό προσθέτουμε τυρί φέτα στα χόρτα.


Credits:
Βάνα Ντελή
ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Πλαστός Θεσσαλίας νηστίσιμος με χόρτα