Νηστίσιμα ροξάκια



ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΡΟΞΑΚΙΑ

Για τη λευκή ζύμη:
100 γρ. χλιαρό νερό
100 γρ. σπορέλαιο
250 - 300 γρ. αλεύρι χοχ.
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/2 φακελάκι μαγιά ξηρή

Για τη σοκολατένια ζύμη:
100 γρ. χλιαρό νερό
100 γρ. σπορέλαιο
30 γρ. (3 κ.σ.) κακάο
100 γρ. καρύδια αλεσμένα
100 έως 150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.γ. μπέικιν
1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κ.γ. (κοφτό) κανέλα
Λίγο λιγότερο από 1/2 κ.γ. γαρίφαλο

Για το σιρόπι:
600 γρ. ζάχαρη
600 γρ. νερό
χυμό από 1/2 λεμόνι
2 ξυλάκια κανέλας
5 γαρίφαλα
2 βανίλιες
φλούδα ενός πορτοκαλιού

Ετοιμάζω τις 2 ζύμες σε ξεχωριστά μπολ, κάνοντας την ίδια διαδικασία.
Σε δύο μπολ βάζω το χλιαρό νερό και τη μαγιά, ανακατεύω, ρίχνω και το λάδι. 
Στη λευκή ζύμη προσθέτω το αλεύρι με το μπέικιν ανακατεμένο και αφού ζυμωθεί πολύ ελαφρά, την αφήνω στην άκρη.
Στη σοκολατένια ζύμη προσθέτω όλα τα υλικά με τελευταίο το αλεύρι και αφού ζυμωθεί κι αυτή πολύ ελαφρά την αφήνω στην άκρη. 
Οι ζύμες δεν χρειάζονται να φουσκώσουν. 
Χωρίζω τη λευκή και τη σοκολατένια ζύμη στα δύο. 
Τη λευκή ζύμη την ανοίγω σε δύο μακρόστενα φύλλα 35 εκ. και πλάτος 8 εκ. και τη σοκολατένια ζύμη τη κάνω δύο μακριά μπαστουνάκια στο ίδιο μήκος με τη λευκή ζύμη. 
Πάνω στη λευκή, τοποθετώ το σοκολατένιο μπαστούνι και τυλίγω σε ρολό. 
Κόβω σε φέτες 2 εκ. τις βάζω σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, πατάω λίγο να πλατύνουν και αφήνω να ξεκουραστούν 30'. 
Δεν φουσκώνουν, φουσκώνουν όμως στο ψήσιμο. 
Ψήνω στον αέρα στους 160 βαθμούς για 25' ή σε αντιστάσεις στους 180' στον ίδιο χρόνο. 
Εντωμεταξύ βράζω όλα τα υλικά για το σιρόπι (εκτός απ' τις βανίλιες που τις ρίχνω στο τέλος), για 8 - 10'. 
Μόλις ψηθούν τα ροξάκια, τα σιροπιάζω ζεστά με το καυτό σιρόπι, αναποδογυρίζοντάς τα για να σιροπιαστούν καλά.
Θα το ρουφήξουν όλο το σιρόπι!
Βγαίνουν 35 ροξάκια!



Credits:
Λένα Χριστοπούλου
ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ