Σπανακόπιτες



ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ:
ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ:
250 γρ. αλεύρι για πίτες και 250 γρ. Αλεύρι Κούλα 
250 νερό 
15 γρ. καλαμποκέλαιο
15γρ.ξυδι
10 αλάτι.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ
600 γρ. σπανάκι πλυμένο και στεγνωμένο
3 πράσα το άσπρο μέρος, ζεματισμένα, στραγγισμένα και ψιλοκομμένα 
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα 
δυόσμο φρέσκο 
μάραθο 
2 αυγά 
αλάτι 
αρκετό πιπέρι 
λάδι 
1/2 κούπα τραχανά
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ. ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ :
Όλα τα υλικά εκτός από το νερό μέσα στο μίξερ. Το νερό λίγο - λίγο. 
Όταν έχουμε ένα μαλακό και ελαστικό ζυμάρι σταματάμε το νερό. 
Το δουλεύουμε 15' και μετά βάζουμε το ζυμάρι σε ένα λαδωμένο μπόλ, το σκεπάζω με μια μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο για μια νύχτα.
Το πρωί ετοιμάζω την γέμιση.
Σε μια κατσαρόλα βάζω το λάδι, σοτάρω τα πράσα και τα κρεμμυδάκια, ρίχνω το σπανάκι, το αλάτι, το πιπέρι και αφού τα ανακατέψω 1 - 2 φορές τα κατεβάζω.
Όσο περιμένω να κρυώσει η γέμιση κόβω το ζυμάρι μου σε μπαλάκια ΌΧΙ πολύ μεγάλα. 
Τα αραδιάζω στον πάγκο μου, τα πασπαλίζω με λίγο αλεύρι και τα αφήνω να ξεκουραστούν.
Η γέμιση έχει κρυώσει και ρίχνω τα 2 αυγά χτυπημένα και τον τραχανά.
Ανοίγω ένα φύλλο στενόμακρο και στην μια άκρη του βάζω μια μεγάλη κ.σ. από την γέμιση και τα τυλίγω σε τρίγωνο σχήμα. 
Τα αραδιάζω σε ένα λαδωμένο ταψάκι και ραντίζω με νερό, λίγο λάδι και σουσάμι. 
Τα ψήνω στους 170 βαθμούς με αντιστάσεις για όσο χρειαστεί να πάρουν ωραίο χρώμα.
ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ περίσσεψε γέμιση και ζυμαράκι έκανα και 2 τηγανιτές. (Αυτές είναι πιο νόστιμες.)



Credits:
Anna Lampropouloy
ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ.GR(Ομάδα μαγειρικής)