Τα πιο νόστιμα και αφράτα αλμυρά κρουασανάκια


ΤΑ ΠΙΟ ΝΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΑΦΡΑΤΑ ΑΛΜΥΡΑ ΚΡΟΥΑΣΑΝΑΚΙΑ

Η ζύμη είναι τόσο αφράτη και μαλακή που όταν βγουν από το φούρνο και τα αφήσεις λίγο να κρυώσουν, τα τρως τρία – τρία.
Για το σχολείο, για τη δουλειά, για το δρόμο, για το σπίτι, για την παρέα, για όλες τις περιστάσεις.

Για τη ζύμη (24 κρουασανάκια)300 ml χλιαρό γάλα
1 ξερή μαγιά
1 κ.σ ζάχαρη
500 – 550 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ (10g)
1 κ.γλ. αλάτι
½ κούπα σπορέλαιο ή λιωμένη μαργαρίνη (120ml)
1 αυγό χτυπημένο για τη ζύμη
1 αυγό, χτυπημένο για το άλειμμα

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε λίγο χλιαρό γάλα. 
Προσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε. 
Αφήνουμε 5 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και την υπόλοιπη ζάχαρη. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, το μείγμα της μαγιάς, το σπορέλαιο ή τη μαργαρίνη (ό,τι έχουμε επιλέξει αρχικά) και ένα αυγό χτυπημένο. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να σχηματιστεί μία λεία και εύπλαστη ζύμη που να κολλάει ελάχιστα στα χέρια. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη.
Σκεπάζουμε το ένα κομμάτι ζύμης με μεμβράνη ή πετσέτα για να μην στεγνώνει. Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι, με τον πλάστη, σε δίσκο με διάμετρο 40 εκ., αλευρώνοντας ελαφρά για να μην κολλάει. Χαράζουμε σε 12 ίσα τρίγωνα κομμάτια. Στη φαρδιά πλευρά κάθε τριγώνου βάζουμε 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση. Διπλώνουμε την άκρη της φαρδιάς πλευράς πάνω στη γέμιση σκεπάζοντας την και πατάμε λίγο ώστε να κολλήσει Τυλίγουμε προς τη μύτη του τριγώνου, σε ρολό. Στρίβουμε τις άκρες λίγο προς τα μέσα, σχηματίζοντας ένα μισοφέγγαρο και τοποθετούμε το κρουασανάκι σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Καλύπτουμε τα κρουασάν με μεμβράνη ή πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 20 – 30 λεπτά.
Με ένα πινέλο αλείφουμε τα κρουασανάκια με το χτυπημένο αυγό που έχουμε κρατήσει. Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 15 με 20 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα ακουμπάμε σε μια σχάρα για να κρυώσουν. Συνεχίζουμε με το ψήσιμο των υπολοίπων.
Όταν ψηθούν όλα, αφήνουμε να περάσουν 5-7 λεπτά για να τα καμαρώσουμε και ξεκινάμε να τα τρώμε με την κλασική δικαιολογία “να δοκιμάσω αν έγιναν καλά”. Τα πιο νόστιμα και αφράτα αλμυρά κρουασανάκια, είναι γεγονός!!!

Για τη γέμιση
Τα κρουσανάκια μπορούμε να τα γεμίσουμε είτε με τυρί, είτε με γαλοπούλα κασέρι, είτε με λουκανικάκια είτε με ό,τι άλλο σκεφτείτε. Δεν προτείνω Μερέντα γιατί πρώτον γίνονται σκληρά με τη σοκολάτα και δεύτερον ο τίτλος είναι... τα πιο νόστιμα και αφράτα αλμυρά κρουασανάκια και εκεί θέλω να μείνουμε, στα αλμυρά!

Για τη γέμιση τυριού (για 12 κρουασανάκια) θα χρειαστείτε:
150-200 γραμμάρια τυρί φέτα
1 αυγό

Για τη γέμιση γαλοπούλα – κασέρι (για 12 κρουασανάκια) θα χρειαστείτε:
6 φέτες γαλοπούλα κομμένες σε μικρά κομμάτια
6 φέτες κασέρι κομμένες ή τριμμένο για πίτσα.

Συνιστώ διπλή δόση για να κεράσετε και κανένα.


Credits: