Τούρτα με βελούδινη μους σοκολάτας


ΤΟΥΡΤΑ ΜΕ ΒΕΛΟΥΔΙΝΗ ΜΟΥΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Ο συνδυασμός πλούσιας σοκολάτας με αφράτο παντεσπάνι, σιροπιασμένο από γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι την έκανε ένα ΟΝΕΙΡΟ!!

Υλικά
1 παντεσπάνι σοκολάτα
2 μικρά πουράκια σοκολάτας κομμένα στη μέση
500 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
300 γρ. γάλα
500 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη
2 κσ. κονιάκ ή ρούμι ή κουαντρό

Για το παντεσπάνι:
1 κούπα (δοσομετρητή) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κγ. μπέικιν πάουντερ
Λίγο αλάτι
2 αυγά
1/2 κούπα Βιτάμ soft
Βανίλια ή ξύσμα πορτοκαλιού
Αφαιρώ 4 κσ. αλεύρι και τις αντικαθιστώ με 4 κσ. κακάο για να κάνω σοκολατένιο το παντεσπάνι.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν και το αλάτι.
Τα προσθέτουμε στο μίξερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάμε όλα μαζί για 3' - 4' στη δυνατή ταχύτητα.
Αδειάζουμε το μίγμα σε 25 εκ. ταψάκι και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 35'.
Το αφήνουμε να κρυώσει.
Σιρόπιασα το παντεσπάνι με σιρόπι από γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι που είχα, αφού το ζέστανα για λίγο κι αφού είχε κρυώσει το παντεσπάνι.

Για το σιρόπι:
50 γρ. ζάχαρη
50 γρ. νερό
50 γρ. κονιάκ
Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε σιρόπι από γλυκό του κουταλιού

Για τη μους σοκολάτας:
Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και μόλις αρχίζει να φουσκώνει το γάλα το αποσύρουμε απ' τη φωτιά και περιχύνουμε τη σοκολάτα.
Αφήνουμε για 1'.
Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει τελείως και να γυαλίσει το μίγμα.
Αφήνουμε για λίγο να κρυώσει.
Στη συνέχεια προσθέτουμε σε δόσεις τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος (προσοχή μην παραχτυπηθεί, να είναι σαν γιαούρτι περίπου) και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί η μους.
Στο τέλος προσθέτουμε το ποτό που έχουμε επιλέξει. 

Για το στήσιμο της τούρτας:
Τοποθετούμε το παντεσπάνι σ' ένα τσέρκι 25 εκ. (αφού το έχουμε βάλει σε πιατέλα), το σιροπιάζουμε κι από πάνω απλώνουμε σε μία στρώση τη μους σοκολάτας.
Κόβουμε τα πουράκια στη μέση, βουτάμε τα μισά σε λιωμένη κουβερτούρα και τα στήνουμε γύρω γύρω στο τσέρκι όρθια μπήγοντάς τα μέσα στη μους.
Παγώνουμε τουλάχιστον για 2 ώρες στο ψυγείο την τούρτα μας και μετά ξεφορμάρουμε προσεκτικά. Στολίζουμε ανάλογα το γούστο μας!



Credits:
Λένα Χριστοπούλου
ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ