Άσπρη τούρτα με κάστανο

aspri tourta me kastano

ΑΣΠΡΗ ΤΟΥΡΤΑ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΟ


Υλικά 

Για το παντεσπάνι (για 30 νούμερο ταψί)
  • 8 αβγά μεγάλα χωρισμένα
  • 2 φλυτζάνια του τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι που φουσκωνει μόνο του
  • τον χυμό από μισό λεμόνι μέτριο
  • 2 κάψουλες βανίλιας
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Για τη γέμιση και τη διακόσμηση
  • 500 γρ. μαρμελάδα κάστανο αραιωμένο
  • 3 με 4 κουταλιές σούπας κονιάκ
  • 3 φυτικές κρέμες σε μεταλλικό κουτί χτυπημένες με 3 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη άχνη
  • 1 κουβερτούρα λιωμένη με 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο και λίγο γάλα εβαπορέ.

Εκτέλεση

Για το παντεσπάνι
  1. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και τη βανίλια. 
  2. Ενδιάμεσα προσθέτουμε σιγά - σιγά το χυμό λεμονιού ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
  4. Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα.
  5. Αναμιγνύουμε στο μείγμα των αβγών το αλεύρι και τη μαρέγκα με μία μαρίζ, με απαλές κινήσεις.
  6. Το βάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει μία λαδόκολλα και το έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει.
  7. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, πάνω - κάτω αντίσταση για 40 με 45 λεπτά.
  8. Πριν το βγάλουμε καλό είναι να το τρυπήσουμε με μια οδοντογλυφίδα.
Μοντάρισμα
  1. Κόβουμε το παντεσπάνι σε τρεις πάτους.
  2. Βάζουμε τη βάση και αλείφουμε τη μισή μαρμελάδα.
  3. Στη συνέχεια στρώνουμε μία ποσότητα κρέμας, τοποθετούμε και τον δεύτερο πάτο και κάνουμε ακριβώς την ίδια διαδικασία.
  4. Κλείνουμε την τούρτα μας με τον τρίτο πάτο και αλείφουμε με την σαντιγί κρατώντας λίγο για τη διακόσμηση. 
  5. Τέλος γαρνίρουμε με την λιωμένη κουβερτούρα.