Εκμέκ κανταΐφι

ekmek kantaifi

ΕΚΜΕΚ ΚΑΝΤΑΪΦΙ


Υλικά

Για το σιρόπι
  • 500 γρ. νερό
  • 600 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • φλούδα από 1 λεμόνι
  • 1 στικ κανέλα
  • 1 κ.σ. μέλι
Για την κρέμα
  • 1 λίτρο γάλα
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 120 γρ. αλεύρι
  • 4 αυγά ολόκληρα
  • 40 γρ. βούτυρο (1 κομματάκι)
  • λίγη βανίλια (εγώ βάζω 1 με 1 1/2 κάψουλα)
Για τη βάση
  • 500 γρ. κανταΐφι Χρυσή Ζύμη
  • 200 γρ. βούτυρο
Για τη σαντιγί
  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, παγωμένη
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 50 γρ. ζάχαρη άχνη
Για τη διακόσμηση
  • φιστίκι Αιγίνης 
  • φρούτα της αρεσκείας μας (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Για το σιρόπι
  1. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τη φλούδα από το λεμόνι (όχι το άσπρο μέρος) και το στικ κανέλας.
  2. Μεταφέρουμε σε χαμηλή φωτιά και βράζουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  3. Μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε το μέλι. Αφαιρούμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για την κρέμα
  1. Βάζουμε το αλεύρι την ζάχαρη και την βανίλια σε ένα βαθύ σκεύος και ανακατεύουμε.
  2. Προσθέτουμε και τα 2 αυγά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός.
  3. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και πριν αρχίσει να βράζει ρίχνουμε την μισή ποσότητα από το ζεστό γάλα στο χυλό, ανακατεύουμε και το ρίχνουμε στο υπόλοιπο γάλα.
  4. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
  5. Μόλις είναι έτοιμη την κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο (ή μαργαρίνη) και ανακατεύουμε.
  6. Βάζουμε μια μεμβράνη να ακουμπάει την κρέμα για να μην κάνει κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει.
  7. Όταν θέλουμε να την χρησιμοποιήσουμε την χτυπάμε λίγο με το μίξερ να αφρατέψει.
Για τη βάση
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.
  2. Ξάνουμε το κανταΐφι με τα δάχτυλά μας και φροντίζουμε να μην έχει καθόλου κόμπους.
  3. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 25x35 εκ. και απλώνουμε το 1/3 από το κανταΐφι. 
  4. Πασπαλίζουμε με το 1/3 από το βούτυρο.
  5. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία άλλες 2 φορές μέχρι να τελειώσει όλο το κανταΐφι και το βούτυρο. Με τη βοήθεια ενός πινέλου ακουμπάμε μόνο τις άκρες από το κανταΐφι.
  6. Ψήνουμε για 1 ώρα. Στα 30 λεπτά το αναποδογυρίζουμε ώστε να πάρει χρώμα και από τις δύο πλευρές.
  7. Αφαιρούμε από τον φούρνο, περιχύνουμε με μία κουτάλα το κρύο σιρόπι και αφήνουμε στην άκρη 30 λεπτά μέχρι να το απορροφήσει όλο.
Για τη σαντιγί
  1. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος, το εκχύλισμα βανίλιας, τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει η σαντιγί και αποκτήσει υφή γιαουρτιού.
Για τη σύνθεση
  1. Αφαιρούμε το κανταΐφι από το ψυγείο, χτυπάμε για λίγο την κρέμα με το μίξερ να αφρατέψει και την απλώνουμε πάνω από το κανταΐφι με μία μαρίζ.
  2. Πάνω από την κρέμα απλώνουμε τη σαντιγί με μία μαρίζ.
  3. Περνάμε την επιφάνεια της σαντιγί με την πίσω πλευρά ενός πιρουνιού ώστε να σχηματίσουμε γραμμές.
  4. Πασπαλίζουμε με το φιστίκι και σερβίρουμε.
  5. Μπορούμε να σερβίρουμε και με φρούτα της αρεσκείας μας